Ponedeljak 28.05.2012.
12:51
Srna

Odalović: Ne znamo sve o ubijenim Srbima na Kosmetu

Traže uvid u arhivu OVK: Veljko Odalović

"Sigurno je da takvi podaci postoje, samo je pitanje u čijem su posedu. Mi nemamo nikakave podatake o tome šta se nalazi u arhivama takozvane OVK. Insistiramo da nam se omogući uvid u te arhive, jer bi se tamo sigurno mogle naći informacije o pojedinačnim i grupnim nestancima i o grupnim sahranjivanjima", rekao je Odalović za Radio Slobodna Evropa.

On je naveo da su oni koji su počinili zločine poslednji koji bi želeli da daju informacije, a takvih ima na obe strane - i srpskoj i kosovskoj.

Odalović je ocenio da je neverovatno da, uz sva saznanja o zločinu trgovine organima otetih kosovskih Srba, do sada nije završena istraga, dodavši da, ipak, veruje da će međunarodna zajednica i oni koji vode istragu imati snage da ovaj proces dovedu do kraja i daju odgovor šta se uistinu desilo.

"Ovde nije samo u pitanju trgovina ljudskim organima. To se dešava i na nekim drugim prostorima i u drugim situacijama. Ovde je sve to rađeno i u funkciji etničkog čišćenja. Tako da oni koji su taj zločin počinili - moraju da odgovaraju", istakao je on.

Odalović je rekao da pitanje trgovine ljudskim organima na Kosmetu ne sme da ostane nerasvetljeno i da se mora dati odgovor da li je i u kom obimu bilo takvog zločina.

"Očigledno je da su oni koji su odgovorni za zločine još u javnom životu, a neki koji su optuženi za najteže zločine čak su i u organima vlasti", napomenuo je Odalović i dodaje da će srpska strana proveriti sve informacije prištinske strane o eventualnim grobnicama na području Raške, u centralnoj Srbiji, za koje Priština sumnja da su pokopani ubijeni kosovski Albanci.

"Svesni smo da i kod albanskih i kod srpskih porodica, koje traže svoje najmilije, vlada uverenje da masovne grobnice postoje i da se istina o njima skriva. Nažalost, pouzdanih informacija nema i to je ono što nam predstavlja najveći problem", dodao je on i izrazio očekivanje da će u naredna dva meseca biti okončana pretraga površinskog kopa Belaćevac, za koji se sumnja da su na toj lokaciji pokopani ubijeni kosovski Srbi.

I Srbi kupuju organe na crnom tržištu

Odalović je rekao da je srpska strana proverila sve informacije Prištine, ali do sada nije pronašla nijednu novu masovnu grobnicu nakon otkrića onih u Batajnici, Petrovom selu i Perućcu.

Beograd i Kosovo rade na rasvetljavanju još 1.800 slučajeva nestalih, a Odalović ne očekuje da će celi taj proces biti okončan, jer se nikada do sada nije desilo da se nakon rata pronađu svi nestali.

2024 © - Vesti online