Ponedeljak 28.05.2012.
04:14
Srna

Nova islamska država rađa se u Africi

"Islamska država Azvad" po površini je veća i od Francuske
 

Grupe koje kontrolišu ovo područje u poslednja dva meseca saopštile su da su raspustile dosadašnju upravu u ovom području i osnovale "Islamsku državu Azavad".

"Mi svi podržavamo nezavisnost Azavada i prihvatamo islam kao religiju", navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

Sporazum između sekularnih Tuarega i islamista usledio je posle pregovora vođenih u poslednjih nekoliko sedmica. Ove dve grupe dugo su bile odvojene u pogledu ciljeva i ideologija. Objava dogovora proslavljena je pucanjem u vazduh u gradu Gao, u kojem su lideri dva pokreta vodili pregovore, izjavili su lokalni meštani.

"Pobijedio je Alah", izjavio je Sanda Uld Buamama, portparol grupe Ansar dine u pustinjskom gradu Timbuktuu, na severu Malija.

Tuarezi su u januaru pokrenuli ofanzivu protiv vojske Malija, a sukobi su intenzivirani kada se u njih uključila organizacija Ansar dine, koja se zalaže za usvajanje šerijatskog zakona. Vlada u Bamaku svrgnuta je 22. marta u vojnom udaru, koji su predvodili kapetan Amadu Sanogo i grupa oficira nižeg ranga. Oni su optužili vlast da je nesposobna da suzbije pobunu Tuarega.

Afrički ogranak Al kaide savetovao je borce na severu Malija da postepeno uvedu šerijatski zakon, kako bi postigli cilj stvaranja islamske države.

2024 © - Vesti online