Nedelja 27.05.2012.
22:58
Večernje novosti

Birsel nudi šansu Nikoliću

Evropa već zakazala sastanak Tomislavu Nikoliću 12. juna u Briselu
 

U Briselu su, istina, bili zatečeni Nikolićevom pobedom, ali su brzo utvrdili jasan kurs, odlučivši da novom predsedniku, i njegovoj proevropskoj orijentaciji, daju šansu da uspe.
 

Poželjna stara koalicija

Analitičari istovremeno ne kriju da bi, uz Nikolića na mestu predsednika, najprihvatljivije za Srbiju bilo da dosadašnja koalicija nastavi da vodi vladu, da bi se završio započeti posao, oko učlanjenja u EU. U svakom slučaju, ističe se da bi vlada trebalo da bude formirana što pre, da se ne bi gubilo dragoceno vreme.

Nikoliću je, tako, već zakazan prvi sastanak s najvišim evropskim zvaničnicima, 12. juna u Briselu. Od novog predsednika se očekuje da sada nastavi s pragmatičnom politikom koju je započeo njegov prethodnik Boris Tadić, pre svega kada je reč o dijalogu s Prištinom.


U evropskim prestonicama, trenutno, prema postizbornoj situaciji u Srbiji, vlada “uzdržano prihvatanje“, u očekivanju prvih konkretnih rezultata. Kao glavna provera na startu, biće zakazivanje nove runde dijaloga.


Očekivanja od Tomislava Nikolića su takođe usmerena ka nastavku reformskog procesa, i s tim u vezi s odobravanjem su prihvaćene reči novog predsednika Srbije da će se odlučno boriti protiv korupcije i kriminala.

2024 © - Vesti online