Nedelja 27.05.2012.
14:50
Vestionline

Odbojkašice Srbije obezbedile Olimpijadu

Fantastičan preokret i trijumf srpskih odbojkašica protiv Japana

Srbija je pobedom osvojila treće mesto na turniru u Japanu i tako zauzela mesto među 12 timova učesnika Igara. U Londonu će igrati i ekipa Japana jer je osvajanjem dva seta završila četvrta i zauzela drugo mesto rezervisano za azijsku selekciju.

Srpske odbojkašice su do trijumfa stigle za sat i 52 minuta posle vrlo uzbudljivog i neizvesnog meča u kome su uspele da preokrenu rezultat i u odlučujućem setu odličnom igrom dođu do pobede. 

Odbojkašice Srbije dobro su otvorile meč, ali već posle 10:10 pale su u igri i dozvolile domaćim igračicama da se nošene publikom domognu prvog seta 25:18.

Drugi set je ceo protekao u znaku srpskih odbojkašica koje su imale prednost i do šest poena, ali su Japanke ipak pred kraj seta serijom od pet poena primakle, ali ipak nisu uspele da potpuno ugroze rezultat 25:21.

Na početak trećeg seta čekalo se desetak minuta, što je bio običaj celog turnira u Japanu, jer se zbog izuzetne popularnosti ženska odbojke domaćin odlučio za takav potez zbog reklama. Japanke su od starta napravile seriju od 5:1, a prednost su samo uvećavale kako se set bližio kraju, pa je bilo i 16:6, a na kraju 25:19.

Za razliku od prethodnih setova, četvrti se praktično igrao poen za poen, jer nijedna ekipa nije uspevala da napravi veću razliku od dva poena prednosti. Japan je vodio do drugog tehničkog tajmauta, potom i sa 19:17, a onda je Tijana Malešević sa dva asa izjednačila, zatim je i Milena Rašić poentirala za vođstvo protiv rasterećenih Japanki, kojima su dva osvojena seta bila dovoljna za plasman na Olimpijadu.

U nastavku su servis greške domaćih igračica povećale prednost Srbije, a set se završio rezultatom 25:21 za naše odbojkašice.

Ohrabrene preokretom u četvrtom setu, reprezentativke Srbije su dobro počele odlučujući taj-brejk, koji im je bio neophodan za odlazak u London. Naše odbojkašice su krenule silovito dopustivši Japanu da priđe samo na 10:8, posle čega su u stilu evropskih šampionki trijumfovali sa 15:9, čime su pobedile sa 3:2, i overile vizu za Olimpijadu u Londonu.

Brakočevićeva je bila i najefikasnija u ekipi sa 18 poena. Milena Rašić je osvojila 16, a Tijana Malešević i Jovana Vesović po 14. U selekciji Japana odlična je bila Erika Araki sa 21 poenom.

Prvo mesto na turniru u Tokiju zazela je Rusija, druga je bila selekcija Južne Koreje, Srbija je treća, a Japan četvrti. Uz njih će u Londonu igrati i Brazil, Italija, Dominikanska Republika, Kina, Alžir, Turska, SAD i Velika Britanija.

2024 © - Vesti online