Subota 26.05.2012.
16:44
Beta

Mesić: Nećemo kočiti CG zbog Prevlake

Trajno rešenje na poluostrvu Prevlaka biće slično sadašnjem: Mesić

- Ako nešto dobro funkcioniše, nema potrebe to menjati, kazao je Mesić, koji je poručio da će se Crna Gora i Hrvatska dogovoriti o trajnom rešenju na Prevlaci. On je ocenio da sadašnje privremeno rešenje upravljanja na Prevlaci funkcioniše bez bilo kakvog incidenta.

Na Prevlaci, prema ranijem dogovoru Hrvatske i bivše Savezne Republike Jugoslavije, koji su postigli Stjepan Mesić i Dobrica Ćosić, vlada poseban, privremen, režim upravljanja, koji će ostatiž do konačnog rešenja.

Bivši premijeri Crne Gore i Hrvatske Milo Đukanović i Ivo Sanader su ranije postigli dogovor da se definitivno rešenje za Prevlaku prepusti Međunarodnom sudu u Hagu.

Među istoričarima postoje različita gledišta o tome kojoj je državi, kroz istoriju, i u kom smislu, pripadalo poluostrvo Prevlaka kod Herceg Novog. Njegov administrativni status, prema nekim tumačenjima, nije bio jasan ni u vreme bivše SFRJ.

Spor oko Prevlake nastao je posle rata na području Dubrovnika, 90-tih godina prošlog veka i nakon proglašenja nezavisnosti Hrvatske.

2024 © - Vesti online