Subota 26.05.2012.
14:17
Beta

Prekršajne prijave zbog incidenta u manastiru Vaznesenja

Incident prilikom izvršenja naredbe o prinudnom udaljavanju igumanije i osam monahinja manastira Vaznesenje

Incident se dogodio sinoć oko 22 časa prilikom izvršenja naredbe Žičke eparhije o prinudnom udaljavanju igumanije i osam monahinja tog manastira.

Zbog narušavanja javnog reda i mira ispred manstira, sinoć su privedeni čačanski privrednik Miloje Stevanović (63), poznat pod imenom Grešni Miloje koji je pre nekoliko meseci ekshumiciran iz Srpske pravoslaven crkve (SPC) i Nebojša Dejović (26) iz Užica, kaže se u saopštenju. Protiv Stevanivića i Dejovića policija je podnela prekršajne prijave i oni su sinoć, po skraćenom postupku, odvedeni dežurnom sudiji Prekršajnog suda u Čačku.

"Do incidenta ispred manastira je došlo juče u popodnevnim satima, kada je jednom od sveštenika SPC koji su došli u manstir da igumaniji saopšte odluku episkopa žičkog Hrizostoma da napusti manstir, isečene gume na putničkom vozilu", navodi se u saopštenju policije. Policija je došla na poziv sveštenika i kako istice u saopštenju za medije, sprečila narušavanje javnog reda i mira. U toku večernjih sati, veliki broj vernika okupio se ispred manastira Vaznesenje, podržavajući monahinje koje su odbile da izađu iz manastira i predaju ključeve.

Intervencijom policije, vernici su izbačeni iz manastira, a policija je napravila i kordon kojim je sprečila da bilo ko uđe u manstir. Tokom veceri, ispred manastira se okupio i veliki borj sveštenika, a prema nezvaničnim podacima došao je i episkop žički Hrizostom. Kako agencija Beta nezavnično saznaje, monahinje su u toku noći napustile manastir i on je stavljen pod upravu SPC. Episkop žički doneo je odluku da igumnija Vaznesenja Jelena i osam monahinja napuste manstir jer su izjavile da odriču poslušnost srpskom patrijarhu, zbog ekumenizma i globalizma, i da se stavljaju pod ingerenciju raščinjenom vladici raško prizrenskom Artemiju.

Raščinjeni vladika raško prizrenski Artemije služio je liturguiju 22. maja, na Svetog Nikolu u crkvi u Loznici kod Čačka, koju je napravio na svom imanju Miloje Stevanović poznat pod imenom Grešni Miloje, koji je na tom imanju primio monahe koji su napustili manastir Crnu reku.

2024 © - Vesti online