Subota 26.05.2012.
10:15
Alo

Turska: Imamo knjigu koja ruši hrišćanstvo

Jevanđelje po Varnavi čiju autentičnost tek treba ispitati

Knjiga se trenutno nalazi u Palati pravde u Ankari, a uskoro će biti prebačena u etnografski muzej. Vatikan je zvanično zatražio da ispita njenu autentičnost. Knjiga je zaplenjena tokom jedne antikrijumčarske akcije turske policije još 2000. godine.

Turske vlasti veruju da bi se moglo raditi o originalnoj verziji Jevanđelja po Varnavi. U priču su se umešale i vlasti u Teheranu, a iranski mediji pompezno objavljuju da bi sadržaj knjige mogao da prouzrokuje pad hrišćanstva i dokaže kako je islam "jedina i ispravna vera". U knjizi se navodno najavljuje i veliki povratak proroka Muhameda, koji je konačno spasti svet od greha.

Rasprava o Jevanđelju po Varnavi traje već vekovima. U Islamu se ono smatra jedinim pravim jevanđeljem. Pisac jevanđelja tvrdi da je jedini savremeni svedok života Isusa Hrista i traži pravo da kaže istinu o hrišćanstvu. Istovremeno, ne priznaje glavne temelje hrišćanske vere, koje i islam odbacuje. Stručnjaci su u ovom jevanđelju našli mnogo nelogičnosti, zbog čega je njegova autentičnost pod znakom pitanja.

Prema verovanju, Varnava je rođen na Kipru i zvao se Josif. Apostoli su ga prozvali Varnava, (sin utehe), pošto je umeo da teši ljude. S apostolima Pavlom i Markom je propovedao jevanđelje u Antiohiji. Stradao je na ostrvu Kipar, kada su ga Jevreji kamenovali do smrti.

Jevanđelje po Varnavi propoveda da:

  • Isus Hrist nije sin Božji
  • Isus Hrist nije razapet na krstu
  • Na krst je razapet Juda Iskariotski
  • Isus Hrist nije vaskrsao
  • Isus je najavio povratak Muhameda
2024 © - Vesti online