Subota 26.05.2012.
03:33
Večernje novosti

Masoni: Nismo tajni vladari sveta

Domaćin kongresa evropskih masona je Velika nacionalna loža Srbije i njen veliki majstor Dragoslav Pavlović, poslovni čovek iz Niša, pišu ''Novosti''.

Foto: Ilustracija

- Radićemo naporno dva dana. U petak pre podne stigli su nam prvi gosti iz Velike lože Italije, veliki majstor Masimo Tortoro i veliki komander Anđelo Marčelo. Stigla su i braća iz Rusije, Španije, Kanarskih ostrva, Francuske i drugih zemalja. U hotelu ''Astorija“ održali smo prvi radni sastanak kongresa, na kome smo prezentirali izveštaje o radu svih loža u prošloj godini i planove za 2012. godinu - rekao je specijalno za ''Novosti“ veliki majstor Dragoslav Pavlović.

Konfederaciju udruženih velikih loža Evrope su pre 12 godina osnovale tri velike evropske lože - Velika loža Francuske, Velika nacionalna loža Jugoslavije, danas Velika nacionalna loža Srbije i Tradicionalna simbolička velika loža ''Opera“ Francuske. Masoni iz Evrope smešteni su u tri beogradska hotela - ''Astorija“, ''Prezidijum“ i ''Mladost“. Prvog dana brodom su obišli Beograd i Zemun.

U subotu kongres nastavlja rad raspravom o organizacionim pritanjima i prijemu novih velikih loža u Konfereciju iz Litvanije, Švedske i Meksika. U večernjim satima domaćin i veliki majstor Dragoslav Pavlović vodiće masonski ritual u loži „Posejdon“ na Starom sajmištu.

- U ritualu će učestvovati delegati 15 loža naše obedijencije i masonske delegacije Konfederacije udruženih velikih loža Evrope. Ritual članova lože u majstorskim keceljama i masonskoj odori trajaće dva sata. Biće okončan bratimljenjem masona iz Srbije, Rumunije, Bugarske, Španije i Mađarske. Predložićemo kao domaćini da svi zajedno potpišemo masonsku povelju o uzajamnoj saradnji - otkriva za ''Novosti“Dragoslav Pavlović.

Mimo svih običaja slobodnih zidara, Velika nacionalna loža Srbije odlučila je da u subotu održi prvu konferenciju za medije, čime će svoje aktivnosti učiniti dostupne javnosti.

- Masonerija nije tajna organizacija i masoni nisu zaverenici ili tajni vladari sveta, kako nas često u Srbiji predstavljaju. Mi smo humanitarna organizacija, koja funkcioniše na diskretan način. Želimo da javnosti predstavimo naše aktivnosti i da pokažemo da Bratstvo ''slobodnih zidara“ radi na dobrobit svog naroda i svoje države - kaže Pavlović.

2024 © - Vesti online