Petak 25.05.2012.
19:47
Klix.ba

Francuska se povlači iz Avganistana do kraja godine

Oland sa francuskim vojnicima u Avganistanu

"Oko 2.000 francuskih vojnika vratiće se kućama do kraja 2012. godine", izjavio je Oland na zajedničkoj pres-konferenciji s avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem. On je dodao da 2013. godine u Avganistanu neće biti francuskih trupa.

Ipak, francuski predsednik je naglasio da će Francuska i posle 2012. godine nastaviti da pomaže Avganistanu u oblastima zdravstva, obrazovanja, kulture, poljoprivrede i pomagaće ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova obezbeđujući obuku za njihove pripadnike.

Fransoa Oland, koji je od danas u nenajavljenoj poseti Avganistanu posetio je francuske vojnike i razgovarao s predsednikom Karzaijem o situaciji u Avganistanu i jačanju bilateralnih odnosa dve zemlje.

Oland je na nedavno završenom samitu NATO-a u Čikagu rekao da namerava da održi obećanje i povuče francuske trupe iz Avganistana do kraja ove godine, što je dve godine ranije od savezničkog plana o povlačenju snaga u 2014. godini. Više od 3.800 francuskih vojnika nalazi se u Avganistanu u okvirumuisije ISAF pod vođstvom NATO-a.

2024 © - Vesti online