Subota 26.05.2012.
08:00
Vestionline

(Hipohondri, ne čitajte!) Zdravlje u brojkama

Koliko li se tek lekića tokom života nagutamo da bismo držali pod kontrolom sve ove tegobe i bolesti!!!

Novo istraživanje je pokazalo da prosečna osoba u životu pati od 9.672 bolesti i povreda. Za godinu dana pretrpećemo čak 124 slučajeva neke bolesti, od glavobolje i opekotina do uznemirenog želuca. Godišnje ćemo čak 11 puta patiti od strašne glavobolje, a možete očekivati i da ćete svakih 12 meseci morati da izdržite najmanje tri upale grla, četiri gorušice i četiri ukočena vrata. Osim toga, pet puta ćete se poseći i imaćete šest želudačnih tegoba, što znači da ćete patiti od neke vrste bola na svaka tri dana.

Ovo su rezultati istraživanja britanskog "Benden društva za zdravstvenu zaštitu" sprovedenog na uzorku od 2.000 ljudi. U svoj godišnji plan treba da ubacite i da ćete se najmanje dva puta godišnje poseći brijući se, da ćete imati tri žulja na nogama, jezik ćete ugristi tri puta, a izgubiti glas jednom godišnje. I kao da to nije dovoljno, 78 puta u životu će nam teći krv iz nosa, a 156 puta ćemo patiti od bolova u stopalima. Suočićemo se 156 puta s bolom u uhu i 78 puta će nam se inficirati oko.

Ozbiljnije bolesti će rezultirati u proseku s tri hospitalizacije i dve operacije.

"Čak i bez opasnosti od ozbiljnih zdravstvenih stanja, prosečno ljudsko telo svakodnevno prima i trpi strašne udarce koji dokazuju da život nije dizajniran tako da bude jednostavan. Iako je nepotrebno razvijati hipohondriju, svakako posetite lekara opšte prakse ako osećate ste se suočili s vanprosečnim pojavama bolesti kao što su upale grla, iritacije želuca i bol u leđima", kaže Lorens Kristensen iz Benenden društva za zdravstvenu zaštitu.

Ona savetuje i redovno pranje ruku, uspravno držanje tela, zdravu ishranu i redovno vežbanje.

2024 © - Vesti online