Petak 25.05.2012.
18:17
Beta

Za pet godina iz Rumunije otišlo 11.200 lekara

Foto - arhiva: Nezadovoljni rumunski lekari masovno napuštaju zemlju
 

Prema njegovim rečima u periodu od 2007. do 2012. na medicinskim fakultetima u Rumuniji specijalizaciju je završilo 8.600 lekara, a u istom periodu na rad van zemlje otišlo je njih 11.200.


Ocenivši da je to "vrlo zabrinjavajuće", Astarastoaje je dodao da je zbog "egzodusa lekara" Rumunija izgubila oko tri milijarde leja koliko je koštalo njihovo školovanjeb (više od 670 miliona evra).


Kao glavne razloge zbog kojih lekari odlaze iz Rumunije Astarastoaje je naveo nedostatak poštovanja prema lekarskoj profesiji, niske plate, preteranu politizaciju zdravstvenog sistema. On je dodao da lekarima rad otežavaju i tehnološki nedostaci, kao i pomanjkanje lekova.


U Rumuniji se ne poštuje radna nedelja utvrđena u EU od 38 radnih sati, uključujući dežurstva, već lekari rade nedeljno po 58-60 sati.


Prosečna plata u rumunskom zdravstvenom sistemu je najniža u Evropskoj uniji, niža od proseka u privredi. U zemljama članicama Evropske unije lekari zarađuju minimum tri prosečne plate u privredi, a specijalisti mnogo više.

2024 © - Vesti online