Petak 25.05.2012.
13:39
Beta

Uhapšen "mozak" trgovine organima na KiM

Moše Harel: Doktor koji je razradio posao i nabavljao davaoce organa

"Dobili smo informaciju da je Moše Harel uhapšen u Izraelu zbog šverca organima i drugih krivičnih dela povezanim sa tim", rekao je Ratel agenciji Frans pres, i dodao da tu informaciju izraelske vlasti još uvek nisu zvanično potvrdile.

Harelovo hapšenje značajno je i za suđenje sedmoro ljudi koji su optuženi za šverc ljudskim organima, i njihovu nelegalnu transplataciju na klinici "Medikus" u Prištini 2008. godine.

Harel je iste godine bio uhapšen, ali je pobegao sa Kosova i Metohije, pošto je pušten iz pritvora, posle čega su kosovske vlasti izdale međunarodnu poternicu za njim.

Prema optužnici, u klinici "Medikus" je 2008. godine izvršeno najmanje 30 ileglanih vađenja i transplatacija bubrega. U optuznici piše da je Harel bio "mozak" mreže koja je pronalazila davaoce organa. Kako navodi agencija Frans pres, donatori su bili siromašni stanovnici zemalja istočne Evrope i centralne Azije, kojima je bilo obećano oko 15.000 evra.

Među sedam osumnjičenih kojima se sudi, su i Ilir Rečaj iz ministrastva zdravlja Kosova, i poznati prištinski urolog Ljutfi Derviši. Treći osumnjičeni je lekar iz Turske, Jusuf Sonmez koji je optužen da je izvršavao nelegalne operacije vađenja organa, a protiv njega je optužnica podignuta i u Turskoj.

Policija je pretresla kliniku u Prištini 2008. godine, pošto je jedan turski drzavljanin kolabirao na prištinskom aerodromu dok je čekao avion za Istanbul, pošto mu je izvađen bubreg. Sudski proces vodi Euleks.

2024 © - Vesti online