Petak 25.05.2012.
05:15
N. Jokić - Vesti

Nikolića čeka "evropski test"

Elmar Brok i Angela Merkel

Za sada, čeka ga "evropski test" koji treba da pokaže da su mu reči iste kao dela, posle čega bi možda čak i njegova Srpska napredna stranka mogla da izađe iz međunarodne izolacije u kojoj se za sada nalazi.


- Mislim da većina nas nije presrećna što je on pobedio, ali on kaže da se promenio, da se zalaže za EU. On je sada na vlasti i proverićemo kako on vidi evropsku integraciju Srbije. Znači, kako ispunjava uslove za otpočinjanje pregovora o članstvu Srbije u Uniji, koje su vrednosti koje zastupa, kako se odnosi prema pitanju Kosova, kako vidi odnose sa susedima i kakav uticaj ima na region - kaže Elmar Brok, predsednik odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta i uticajni član konzervativne Demohrišćanske unije Nemačke (CDU), blizak krugovima predsednice te partije i nemačke vlade Angele Merkel.

Nema ucena sa Rusima


Kada je reč o odnosima Srbije i Rusije, Brok ističe:
- Nemam ništa protiv toga da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom, ali političari u Srbiji ne mogu da kažu "ako EU ne učini to i to, onda ćemo se mi okrenuti Rusiji". To nije put za Srbiju da uđe u EU.

Brok naglašava da u "test", odnosno u uslove za evropsko članstvo, spada i sređivanje situacije na unutrašnjem planu, pre svega kada je reč o kriminalu i korupciji.


- Jedno od unutrašnjepolitičkih pitanja je vlast oligarha. Nekada se stiče utisak da su oni ti koji stvarno upravljaju zemljom. Videćemo. Srbija je važna zemlja koja ima perspektivu. Videćemo kako će izgledati njena nova vlada - kaže Brok u razgovoru za "Vesti".


Brok dodaje da mu kao Nemcu laska to što je Nikolić rekao da je njegova zemlja najvažniji partner Srbije.


- Možda će i susret sa Angelom Merkel biti uskoro moguć - dodaje on.


Upitan da li očekuje da Nikolić nastavi Tadićevu orijentaciju prema Kosovu, on kaže da Tadić nije učinio veliki napredak po pitanju Kosova.


- Mislim da ponekad pragmatični političari, pogotovu konzervativci, mogu učiniti više - kaže Brok.

2024 © - Vesti online