Četvrtak 24.05.2012.
21:16
B92

Ko je najviše potrošio u kampanji?

Stranke još ne saopštavaju koliko su potrošile u kampanji
 

Takođe nije poznato ni sa koliko su tačno novca stranke raspolagale, kažu u organizaciji Transparentnost Srbija. Ono što se zna je da je kampanja koštala bar 6 puta više nego što su stranke prijavile da su dobile para. Ipak, još teku rokovi da stranke urade izveštaje o prihodima i rashodima za izbore.

Zaključno sa drugim krugom predsedničkih izbora, stranke to treba da urade do 24. juna. Prema raspoloživim podacima o članarinama, donacijama i sredstvima iz budžeta koje su stranke objavile sa jedne strane i procene reklamiranja u različitim medijima, ispada da je rashod veći 6 puta od prihoda, procenjuje Vladimir Goati iz Transparentnosti Srbija.

"Što bi značlilo da ima mnogo, što je inače hipoteza, novca iz sive zone u politici i da on očigledno utiče na politička zbivanja i političke ishode. Međutim, političke stranke još uvek imaju u roku mogućnost da pribave potvrde", rekao je Goati.
 

Prema podacima organizacije Transparentnost Srbija u prijavljivanju priloga za kampanju prednjači Demokratska stranka, a na začelju je Srpska napredna stanka - ali nijednoj stranci se računi za sada ne slažu.

Od prihoda jedino je izvestan onaj deo koji su partije dobile iz budžeta. Sve stranke koje su učestvovale na svim nivoima dobile su po oko pola miliona evra, dok dvojica predsedničkih kandidata imaju pravo na po dva miliona evra budžetskih para.

Prema analizii Fonda "Biljana Kovačević Vučo" tokom kampanje bilo je i zloupotreba javnih funkcija i resursa, te da njie bilo jasno da li neki funkcioner nastupa na predizbornom skupu kao ministar, kao kandidat ili obilazi fabrike u okviru kampanje.

2024 © - Vesti online