Četvrtak 24.05.2012.
17:31
Beta

"Hrvatska sporo napreduje po pitanju ratnih zločina nad Srbima"

Amnesti internešenel je opet kritikovala spori napredak Hrvatske u procesuiranju ratnih zločina protiv hrvatskih Srba

U najnovijem godišnjem izveštaju, AI ocenjuje da je postignut određeni napredak, ali da su uprkos dostupnosti informacija ostale neistražene uloge u zločinima nekih visoko pozicioniranih vojnih i političkih funkcionera, poput potpredsednika Sabora Hrvatske Vladimira Šeksa ili admirala Davora Domazeta-Loše.

Pozitivnim se ocenjuje otvaranje nekoliko istraga, uključujući i slučajeve zločina u Sisku i Pakračkoj poljani, odnosno procesuiranje bivšeg savetnika ministra unutrašnjih poslova Tomislava Merčepa, koji je optužen za zločine na području Zagreba, Kutine i Pakraca.

AI takođe u izveštaju o etničkim manjinama piše da se Romi i dalje suočavaju s diskriminacijom u pristupu ekonomskim i socijalnim pravima, a hrvatski Srbi u pristupu adekvatnom stanovanju.

Amnesti je prošle godine pozvao tadašnju hrvatsku vlast na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor da istraži tvrdnje da visoki funkcioneri u toj zemlji, među kojima i Vladimir Šeks, nisu sprečili ratne zločine koje su počinile hrvatske snage u periodu od 1991. do 1995.

Vladimir Šeks tada je oštro demantovao ocene AI, a izveštaj te organizacije kritikovalo je i tadašnje hrvatsko Ministarstvo pravosuđa.

2024 © - Vesti online