Četvrtak 24.05.2012.
15:03
Srna

Sirene za uzbunu: Barikade u Zvečanu

Srbi su u povećanom broju prisutni na barikadama u Zvečanu nakon "incidenta" u mestu Rudare (foto:arhiva)

Portparol Kfora, nemački major Mark Štimler rekao je da je do incidenta došlo kada je grupa meštana koja je dežurala na barikadi u Rudaru pokušala da spreči prolazak vozila Kfora iz pravca Leposavića u pravcu Dudinog krša, prve barikade koja razdvaja severni od južnog dela Kosmeta.

"Situacija je pod kontrolom i nije bilo upotrebe sile i oružja" , rekao je Štimler.

Nakon zadržavanja i dogovora, vozila Kfora su nastavila put u pravcu Sremske Mitrovice.

Srni je u Kriznom štabu Zvečana rečeno da su Srbi sa barikada smatrali da je veliki konvoj Kfora krenuo da uklanja barikadu u Dudinom kršu.

Jutros oko 4.00 časa oglasile su se sirene za uzbunu, kojima se od juna prošle godine građani pozivaju da izađu na barikade kada postoji opasnost od njihovog uklanjanja.

"Barikade nisu pomerene. Srbi su u povećanom broju prisutni jer postoji sumnja da se priprema akcija uklanjanja barikada", kažu u Kriznom štabu.

Od kraja juna prošle godine kada su pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije ROSU pokušale da preuzmu kontrolu administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak postavljeno je 18 barikada na magistralnim putevima po severu Kosmeta. Ni jedna od postavljenih barikada nije uklonjena, ali se u skladu sa dogovorom sa Kforom propuštaju manje kolone vozila ove misije i to one koje broje najviše četiri vozila.

2024 © - Vesti online