Četvrtak 24.05.2012.
18:04
Beta

Najveći problemi na Kosovu

Najveći problemi nezaposlenost i korupcija

Većina građana su u anketi izrazili stav da sever Kosova treba da ima isti tretman kao i drugi delovi.

Šefica UNDP-a za Kosovo Osnat Ljubrani je prilikom predstavljanja rezultata ankete kazala da je stanje na severu Kosova velika briga tako da se ispitivanje bavilo stavovima građana o tom pitanju.

"Oko 62 odsto ispitanika želi da se ovaj deo tretira kao i svaki drugi deo Kosova, a 40 odsto u potpunosti podržava ostvarivanje Ustava i plana Ahtisarija za taj deo (sever)", kazala je Ljubrani.

U izveštaju UNDP-a se takođe kaže da se šest odsto građana slaže da situacija na severu treba da ostane onakva kakva je bila od 1999. godine, dok oko dva odsto smatra da treba da se izvrši "razmena teritorija" sa Srbijom. Takođe, po dva odsto ispitanika smatra da treba da bude podele severa ili da sever dobije specijalni status.

Međutim, kada je reč o odgovorima učesnika ankete srpske nacionalnosti većina zastupa stav da situacija treba da ostane ista kao što je bila od 1999. godine. Oko 28 odsto ispitanika Srba smatra da je rešenje podela severa Kosova, dok je 13,9 odsto navelo da sever treba tretirati kao i ostale delove Kosova.

U izveštaju se konstatuje da je opalo zadovoljstvo radom vlade, premijera, predsednika parlamenta i predsednice Kosova. Ispitanici imaju najmanje poverenja u rad pravosudnih organa, 18 odsto, dok je 16 odsto zadovoljno radom tužilaštva.

Najveće nezadovoljstvo ispitanika se odnosi na sadašnju ekonomsku i socijalnu situaciju i 80,5 odsto za to smatra odgovornom Vladu samoproklamovanog Kosova. Pozitivan korak je pitanje bezbednosti, jer se 82 odsto ispitanika oseća bezbednim na Kosovu.

2024 © - Vesti online