Četvrtak 24.05.2012.
09:38
24sata.info

Danas je Spasovdan

Foto: Arhiva
 

Obeležavanje gradske slave – Spasovdana započeće danas u devet sati liturgijom u Vaznjesenskoj crkvi, koju će služiti patrijarh Irinej.


Nakon nje će krenuti litija, trasom Admirala Geprata, Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija, gde će biti prva molitva, zatim Knez Mihailovom, Pariskom, Sime Markovića, gde će biti druga molitva, pa onda Pop Lukinom, Brankovom, Kraljice Natalije, Dobrinjskom, do Admirala Geprata, gde će biti treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.


U Skupštini grada Beograda, oko 13 sati, u prisustvu domaćina slave, biće upaljena sveća i kandilo, a kasnije u toku dana će biti priređen i svečani prijem.


Od 20 sati će u Vaznesenjskoj crkvi biti održan koncert duhovne muzike.


Od 11 do 14 sati, za vreme prolaska litije, zatvaraće se za saobraćaj pojedine ulice i kako litija bude prolazila, tako će se otvarati.


Današnja forma postojećeg slavskog obreda uobličena je 1862. godine, a, posle pauze od 1946, obnovljena je 1992. godine.


Vaznesenje je jedan od deset praznika posvećenih Hristu, a svi ti praznici odslikavaju život Isusa Hrista i podsećaju na neke od prelomnih trenutaka u njegovom ovozemaljskom životu.

2024 © - Vesti online