Sreda 23.05.2012.
23:10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Završen Sabor SPC, bez promena u Sinodu

Vladika bački Irinej
 

Crkvena skupština, koja je počela 15.maja protekla je u u duhu bratske ljubavi i uzajamnog poverenja episkopa, ocenio je Bulović u izjavi za medije. On je novinarima u beogradskoj Patrijaršiji rekao da je Sabor odlučio da ne menja dosadašnji sastav Sinoda, kao i da ostaju nepopunjene upražnjene episkopske katedre SPC u Latinskoj Americi i Beču, kojima će i dalje privremeno upravljati mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović i episkop bački Irinej Bulović.

I Sveti arhijerejski sinod (crkvena vlada) ostaje do iduće godine u nepromenjenom sastavu i čine ga episkop sremski Vasilije, bački Irinej, šumadijski Jovan i budimljansko-nikšićki Joanikije na čelu sa patrijarhom Irinejom Gavrilovićem. Sabor nije nastavio deobu, odnosno arondaciju postoježih velikih eparhija SPC.
 

- Sabor je razmatrao pitanja saradnje sa sestrinskim crkvama i drugim crkvama, a reči je bilo i o prosveti, crkvenoj organizaciji, misiji SPC u svojim eparhijama, naročito u dijaspori i regionu - rekao je vladika bački.
 

On je dodao da je posebna pažnja bila posvećena stanju i problemima u inostranstvu, na teritoriji Južne Amerike, gde SPC do sada nije imala posebno organizovanu misiju.
Iako je nezvanično najavljivano u vrhu SPC, Sabor nije nastavio prošle godine započetu podelu eparhija, niti je bilo ko od episkopa umirovljen.

2024 © - Vesti online