Sreda 23.05.2012.
21:55
B92

Spremite se, uterivači dugova počinju da rade!

Ako imate neizmirene račune, očekujte profesionalne izvršitelje na svom pragu
 


Građani koji imaju dugovanja za komunalne usluge, neplaćene račune za mobilne telefone ili više kazni za parkiranje, ubuduće će moći da na svom kućnom pragu očekuju privatne izvršitelje, jer će upravo oni biti zaduženi za naplatu neizmirenih dugovanja prema državi.

Građani i kompanije, kao izvršni poverioci, ubuduće će moći, mahom po svojoj volji, da odluče hoće li za postupak izvršenja da angažuju državne - sudske ili privatne - profesionalne izvršitelje, čije će angažovanje morati da plate.

Profesionalni izvršitelji biće isključivo nadležni za prinudno izvršenje dugova nastalih po osnovu komunalnih i sličnih usluga. Oni, međutim, neće sprovoditi izvršenja odluka u porodičnim i radnim sprovima, što ostaje u isključivoj nadležnosti sudskih izvršitelja.

Državni zvaničnici su, međutim, nejasni u preciziranju šta će biti posao profesionalnih izvršitelja i za koje predmete će oni biti angažovani.
 

Ministarka pravde Snežana Malović rekla je da će uvođenje te potpuno nove profesije u pravosudni sistem rešiti dugo trajanje građanskih postupaka u Srbiji, neizvesnost trajanja izvršnih postupaka, probleme u kapacitetu i kvalitetu sudskih izvršitelja, njihovoj preopterećenosti poslom.

"Nikako ne želimo da izvršitelji budu uterivači dugova, kako ih neupućeni nazivaju, već savesni i odgovorni profesionalci, koji rade u ime države, u interesu građana i poslovne zajednice", istakla je Malovićeva.

Izvršiteljima će asistirati i policija kada proceni da je takva pomoć potrebna, jer profesionalni, baš kao ni sudski izvršitelji nemaju pravo da koriste prinudu. Što se tiče plaćanja privatnog izvršitelja, poverioci će im davati honorare u skladu s Pravilnikom o tarifi o nagradama i naknadama koji je doneo ministar pravde.

Predstavnici ministarstva pravde tvrde da privatni izvršitelji uveliko rade u Makedoniji, Rumuniji, Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Estoniji, Litvaniji, Bugarskoj i Holandiji.

2024 © - Vesti online