Sreda 23.05.2012.
21:12
B92

Rusija baš strogo kažnjava demonstrante

Maksimalne kazne za učesnike i organizatore neodobrenih javnih skupova budu uvećane do 1,5 miliona rubalja (37.500 evra)
 

Taj zakon je juče dobio podršku donjeg doma ruskog parlamenta, koji kontroliše Kremlj. Putin je u komentaru objavljenom danas rekao da će ojačati demokratiju u zemlji time što će zaštititi građane od "radikalnih akcija".
 

Putin ocenio je da zakon o pooštrenju kazni za prekršaje na javnim skupovima treba da bude izbalansiran i naglasio da pri usvajanju izmena i dopuna zakona treba imati u vidu jačanje demokratskih principa.

Komentarišući prigovor koji je povodom predloga izmene zakona uputio šef predsedničkog Saveta za ljudska prava Mihail Fedotov tražeći od Putina da blokira zakon, predsednik Rusije je rekao da je taj zahtev mogao da uputi i njemu lično, a ne putem medija.

U svakom slučaju Putin je ocenio da društvo i država treba da budu zaštićeni od izgreda na javnim manifestacijama, ali da zakon kojim se to reguliše treba da bude uravnotežen.

Prethodno su sve tri opozicione partije u Državnoj dumi najavile da neće podržati zakon koji predviđa draštično povećanje kazni za izgrede na javnim skupovima, najavivši da će prilikom rasprave napustiti parlament.

Putin je apelovao na vladajuću Jedinstvenu Rusiju da nastavi dijalog o donošenju izmena zakona u "otvorenom režimu", a Duma je juče usvojila njegovo prvo čitanje sa 236 glasova "za".

Novi zakon predviđa da maksimalne administrativne kazne za učesnike i organizatore neodobrenih javnih skupova budu uvećane do 1,5 miliona rubalja (37.500 evra) a njegovi predlagači imali su u vidu visinu kazni u zapadnim zemljama koje su veoma visoke u poređenju sa sadašnjim kaznama u Rusiji.

2024 © - Vesti online