Sreda 23.05.2012.
19:54
Blic

Akcionari tuže Fejsbuk i Cukerberga

Na sudu zbog šturih informacija o poslovanju "Fejsbuka": Mark Cukerberg
 

Vrednost akcija kompanije "Fejsbuk" u utorak je pala za 8,9 odsto, čime je kompanija izgubila još 8,3 milijarde dolara tržišne vrednosti, dok se frustracija zbog njenog problematičnog izlaska na berzu produbila.

U krajnjem rezultatu, vrednost pojedinačne akcije Fejsbuka pala je na 31 dolar, što je 18 odsto manje od početnih 38 dolara, zbog čega su usledile kritike obima Fejsbukovog izlaska na berzu i načina na koji je ostvaren. Kompanija čija je vrednost prvobitno procenjena na 104,1 milijardu dolara sada vredi 84,9 milijardi.

Kako tvrde stručnjaci, "Morgan Stenli" i "Goldman Saks grup", banke koji stoje iza “Fejsbukovog” izlaska na berzu, korigovale su procene nakon što je kompanija 9. maja svom projektu dodala upozorenja da se baza korisnika Fejsbuka preko mobilnih telefona povećava brže od količine reklama koje tim kanalom plasiraju.

Firma "Glensi Binkov & Goldberg LLP", koja je u ime akcionara tužila Marka Cukerberga, "Fejsbuk" i banke koje stoje iza njega, tvrdi da su materijali koje su potencijalni investitori dobili bili nemarno pripremljeni i da nisu sadržali konkretne informacije o poslovanju, operacijama i izgledima "Fejsbuka".

2024 © - Vesti online