Sreda 23.05.2012.
15:57
Beta

Vehabija Jašarević: Nisam kriv

Ako bude optužen po svim tačkama, eto njega 100 godina u zatvoru

Tužilaštvo ih tereti i da su postali pripadnici terorističke grupe koja je organizovana u okviru vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, nakon čega su izvršili napad na američku ambasadu 28. oktobra 2011. godine.

Tužilaštvo BiH će, kako je najavilo, odgovornost optuženih dokazivati iskazima 39 svedoka i stručnih veštaka, a uz optužnicu je priloženo više od 100 materijalnih dokaza.

Maksimalna kazna za ovaj oblik terorizma je 20 godina.

 Jašareviću preti 100 godina zatvora?

Jašarević (24), koji je rođen u Novom Pazaru, Fojnica (21) i Ahmetspahić (22), iz Zenice, nalaze se u pritvoru. Optužnicu protiv Jašarevića podiglo je i američko ministarstvo pravosuđa nakon što je napad na ambasadu istraživao FBI. Optužnica se sastoji od deset tačaka. Ako bi bio optužen po svim tačkama, Jašarević bi dobio više od 100 godina zatvora.

Pripadnik radikalnog vehabističkog pokreta Mevlid Jašarević pucao je 28. oktobra prošle godine na zgradu ambasade SAD u Sarajevu iz automatske puške Kalašnjikov i teško ranio jednog pripadnika policije. Jašarević je nakon toga pogođen snajperskim hicem u nogu i uhapšen.

2024 © - Vesti online