Sreda 23.05.2012.
05:12
Večernje novosti

Dodik: Zbog sporazuma sam podržao Tadića

"Predsednik Srbije ima ustavna ovlašćenja i mi ćemo to poštovati. Preostaje nam da čestitamo Tomislavu Nikoliću na izbornom rezultatu. Republika Srpska nikada nije imala dilemu da podrži bilo koga ko je legitimi pobednik", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Zbog sporazuma učestvovao u izbornoj kampanji: Milorad Dodik

On je naveo da je učestvovao u izbornoj kampanji Borisa Tadića zbog sporazuma o saradnji koji njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima sa Demokratskom strankom (DS).

"Žao mi je što je Tadić izgubio izbore, ali ne treba računati da je izgubljen za politički život u Srbiji. Treba sačekati formiranje vlade, a suštinska moć u Srbiji je u Vladi", ocenio je Dodik posle sastanka s predsednikom Srpske demokratske stranke (SDS) Mladenom Bosićem.

Bosić je ranije pozvao Dodika da se izvini Tomislavu Nikolići zbog toga što je kao predsednik RS učestvovao u Tadićevoj kampanji. Bosić je najavio da će njegova stranka ubrzo predložiti izmene Zakona o sukobu interesa, prema kojem bi predsednik RS, kada bude izabran, u roku od 15 dana imao obavezu da podnese ostavku na sve stranačke funkcije.

Prema njegovim rečima, na taj način predsednik RS bio bi predsednik svih građana u ovom entitetu. Komentarišući Bosićev zahtev da podnese ostavku na mesto lidera
SNSD-a "kako bi pokazao da će biti predsednik svih građana RS", Dodik je kazao da o tome odlučuju organi stranke, dodajući da se o tome "ne pita lider SDS-a".

Bosić je ocenio da o ostavci na stranačke funckije odlučuje isključivo Dodik, poručujući da Dodik treba da se opredeli "hoće li težiti da svu vlast u Republici Srpskoj drži u svojim rukama ili će otvoriti prostor za demokratske procese i normalan rad institucija".

2024 © - Vesti online