Sreda 23.05.2012.
04:20
Beta

Prvi koncert za Srbe u Prištini posle 2004.

Braća Ratko i Radiša Teofilović izveli su jednočasovni program, a oko pedesetak mlađih interno raseljenih Srba koji od 1999. žive u selima oko Prištine sa vidnim uzbuđenjem je pratilo izvedbe tradicionalnih pesama.

Priština (Foto: arhiva)

Paroh prištinski Stevo Mitrić rekao je agenciji Beta da su on i prvi prištinski paroh Darko Marinković uz pomoć nekoliko predstavnika nevladinih organizacija danas, na dan slave crkve Svetog Nikole u Prištini, pokušali da "malo oplemene život Srba" u tom gradu.

Mitrić je rekao da je nastup braće Teofilović samo mali korak u pokušaj da se mladim interno raseljenim Srbima, kao i onima koji su ostali i žive u Prištini ukaže na to kakva je Priština bila nekada pre ratnih sukoba.

Prištinski paroh je istakao da su večerašnjim događajem želeli da skrenu pažnju da su "srpski koreni duboko ukorenjeni u ove prostore". Mitrić je dodao da je parohija u Prištini na večerašnji koncert braće Teofilović pozvala diplomatska predstavništva na Kosovu.

Prisutni su bili i predstavnici slovačke kancelarije za vezu na Kosovu i američke ambasade u Prištini, kao i predstavnici više međunarodnih organizacija na Kosovu.

Mitrić je najavio i da će u porti crkve svetog Nikole u Prištini uskoro biti otvorena i izlozba radova mladih umetnika.

2024 © - Vesti online