Sreda 23.05.2012.
12:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Guraju Tadića za premijera

Vreme je za dogovor o predsedniku vlade: Boris Tadić i Dragan Đilas


Čestitajući pobedu Tomislavu Nikoliću po objavljivanju rezultata drugog kruga predsedničkih izbora, Tadić je u izbornoj noći kazao da nema nameru da prihvati funkciju prvog čoveka Vlade Srbije.

Sutradan je na sednici Predsedništva DS-a zatraženo da bude premijer buduće Vlade Srbije, a vrh DS-a je na istom sastanku odlučio da na osnovu dogovora postignutog 8. maja započne pregovore sa koalicionim partnerima SPS-PUPS-JS oko formiranja parlamentarne većine. Vrh Socijalističke partije Srbije juče je predložio isto.

Rasim Ljajić


- Najprihvatljivije rešenje za predsednika nove vlade za SPS bio bi Boris Tadić - kazali su nakon sastanka predstavnici socijalista.


Ukoliko Tadić na to ne pristane, kandidat za premijera bi mogao da bude potpredsednik DS-a Dragan Đilas. Međutim, čini se da se ni jednom ni drugom baš ne sviđa premijerska fotelja, jer je i Đilas juče izjavio da "ne zamišlja sebe kao premijera".


Kako "Vesti" nezvanično saznaju iz vrha Demokratske stranke, Tadić je na korak od prihvatanja mesta mandatara, ali će vest o tome biti objavljena posle razgovora demokrata sa čelnicima koalicije SPS-PUPS-JS o realizaciji dogovora od 8. maja o formiranju parlamentarne većine.

Za dogovor sa demokratama

 

Predsednik Skupštine i funkcioner SPS-a Slavica Đukić-Dejanović juče je kazala da "očekuje da će sa DS-om postići dogovor".


- Što se mene tiče, kohabitacija je za Srbiju u ovom trenutku najbolje rešenje - izjavila je potpredsednica SPS-a Slavica Đukić Dejanović i založila se za nastavak saradnje sa DS-om.


- Predstoje razgovori, ali sam uverena da naša koalicija neće odstupiti od prvobitnog dogovora - naglasila je ona.


Okrnjena harizma

 

- Ukoliko pozicije Dragana Đilasa budu jačale, mislim da se otvara pitanje vođstva DS-a - ocenila je predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović.


- Đilas je od Tadića osvojio 50.000 ili 60.000 glasova više u Beogradu. Tadićeva harizma je okrnjena i on više nije neprikosnoveni lider ne samo Srbije već i DS-a - tumači izborne rezultate naša sagovornica.

 

Pajtiću Vojvodina

 

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da bi ponovo prihvatio tu funkciju ako ga stranački odbor kandiduje. I ako DS na izborima osvoji većinu za formiranje vlasti.
- Politički savet je predložio Pokrajinskom odboru stranke da ja budem kandidat za predsednika Vlade Vojvodine i ja sam prihvatio taj predlog - rekao je Pajtić.


Ljajić: Čeda i Dinkić u Vladi

 

Lider SDPS-a Rasim Ljajić rekao je da je u ovom trenutku najizvesnija kohabitacija predsednika i Vlade čime bi bila stvorena i stabilna parlamentarna većina, što otvara šansu za učešće i Preokreta i URS-a u koaliciji oko DS-a i SPS-a.
Ljajić je rekao da je uveren da će Vladu gotovo izvesno formirati koalicije oko DS-a i SPS-a i da u tu većinu treba uključiti i stranke manjina.


Inače, nakon Tadićevog kraha u drugom krugu izbora, počela su previranja i optužbe oko toga ko je kriv za loše izborne rezultate u samoj Demokratskoj stranci. Loše izborne rezultate Tadić je pripisao lošem radu potpredsednika stranke i najavio da će najkasnije do kraja 2012. biti održana Izborna skupština stranke, dve godine pre redovnog termina. Brojke su pokazale da je stranka na izborima poražena u svim većim gradovima centralne Srbije, a za "posao oko izbora" u tim gradovima su bili nadležni potpredsednici DS-a.


Naš izvor kaže da nesporne rezultate od svih funkcionera DS-a imaju Dragan Đilas i Bojan Pajtić, a da je ostalim funkcionerima ove stranke sudbina neizvesna.


- U najkraćem mogućem roku, demokrate planiraju da nakon analize rezultata izbora pokrenu pitanje odgovornosti svih nadležnih - od samog vrha stranke preko visokih funkcionera, izbornog štaba i ljudi zaduženih za odnose s javnošću, do važnih partijskih kadrova iz cele Srbije - kažu iz te stranke.

2024 © - Vesti online