Utorak 22.05.2012.
17:40
Beta

Opština Zvečan traži zaštitu za Srbe na Kosovu

Srbi iz Zvečana traže zaštitu od samovoljnih akcija Euleksa
 

U saopštenju Opštine navodi se da je Euleks jutros izveo "brutalnu akciju" u selu Doljane kod Zvečana gde je pretresena porodična kuća Zvonka Veselinovića, koga međunarodne misije na Kosovu označavaju kao šefa organizovanog kriminala na severu i organizatora nereda tokom kojih je u julu spaljen prelaz Jarinje.

Nakon akcije, meštanin sela Doljane Miladin Tanasković optužio je Euleks da su policajci najpre greškom ušli u njegovu kuću, razvalili mu vrata i maltretirali njega i njegovu porodicu, a da su grešku uvideli tek nakon što su mu posle pola sata zatražili ličnu kartu.

Euleks je potvrdio da je izveo pretres u sklopu istrage o organizovanom kriminalu, ali nije reagovao na optužbe Tanaskovića.

Posle "ovakvih akcija i kontinuiranog antisrpskog delovanja Euleksa onemogućena je dalja saradnja ove misije sa opštinskim vlastima u Zvečanu", navodi se u saopštenju te Opštine.

"Umesto uvođenja vladavine prava na celoj teritoriji Kosova i Metohije i statusne neutralnosti, Euleks sprovodi najgrublje zastrašivanje i disciplinovanje neposlušnog srpskog stanovništva sa krajnjim ciljem nasilnog uspostavljanja albanskih institucija na severu Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju.

Upozorava se da takve akcije ozbiljno narušavaju teško uspostavljeni mir i ističe da predstavnici međunarodnih misija nemaju nikakve rezultate u otkrivanju počinioca teških krivičnih dela protiv Srba od 1999. godine.

2024 © - Vesti online