Utorak 22.05.2012.
17:19 >> 17:38h
Srna

Obeleženo 20 godina od smrti 12 banjalučkih beba

Spomenik banjalučkim bebama
 
Parastos je služilo sveštenstvo Banjalučke eparhije, a prisustvovali su porodice i rodbina beba, predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske i drugih organizacija boračkih kategorija, te sugrađani.

Obraćajući se nakon parastosa, glumac Goran Jokić je rekao da je bol, zbog toga što se bebama nije moglo pomoći, prisutan i danas u srcima roditelja, prijatelja i naroda koji će pamtiti priču o njima i prenositi je dalje.

"Oni su još živi u mislima svih nas. Postali su simbol ljubavi, nedosanjanih snova, zvezdice večnosti, heroji surovog rata", istakao je Jokić.

Pomen je nastavljen ispred spomenika "Dvanest beba" u centru Banjaluke polaganjem venaca, nakon čega su se obratiti zvaničnici.

U banjalučkom porodilištu od 22. maja do 19. juna 1992. godine umrlo je 12 beba zbog nedostatka kiseonika. Kiseonik nije mogao biti dopremljen kopnenim putem zbog blokade Banjaluke, a ni vazdušnim putem zbog odluke Saveta bezbednosti o zabrani letenja iznad BiH.

2024 © - Vesti online