Utorak 22.05.2012.
12:53
P. Živković

Siniša vodi u Brazil!

Ili Brazil, ili odlazim - Siniša Mihajlović

Srbija je konačno dobila svog fudbalskog selektora! Siniša Mihajlović je u Staroj Pazovi potpisao dvogodišnji ugovor, a sve formalnosti rešene su na sednici IO FS, koji je jednoglasno podržao bivšeg reprezentativca naše zemlje.

Mihajlović je odbio četvorogodišnji ugovor, sa jasnom idejom da je ekipu odvede na Mondijal u Brazil, bez želje da od Saveza "uzima pare", već da kvalitetnim radom napravi rezultat koji fudbalska Srbija očekuje.


Miha je na predstavljanju pobrao simpatije novinara koji minulih godina tokom njegove igračke karijere nisu bili često u prilici da sa njim razgovaraju. Selektor ne krije da će reprezentacija Srbije biti podmlađena, da će mukotrpno raditi sa mladim igračima, ali nikako ne beži od rezultata.


"Ko preživi dva rata, ne mora da se plaši od fudbala. To važi za sve nas u Srbiji. Zapamtite dobro, ako se ne plasiramo na SP u Brazilu, ja sam isključivi krivac i odmah ću napustiti reprezentaciju. Ne upirite prstom na FS Srbije i moje igrače. Prihvatam da odgovaram za sve što se dešava u reprezentaciji i molim vas da imam takav tretman. Ne plašim se izazova jer sam ubeđen da će Srbija igrati u Brazilu. Imamo talenat, a upornošću i radom možemo da nadoknadimo objektivni zaostatak u odnosu na najbolje reprezentacije".


Novi selektor Srbije najavio je i korenite promene u sistemu rada, pozivanju igrača, nacionalne igre...

"Svi igrači koji budu bili u reprezentaciji imaće obavezu da potpišu jedan ugovor koji će im biti stavljen na sto. Samo ako pristanu da izvršavaju sve obaveze iz tog ugovora biće pozvani u reprezentaciju. Isto će uraditi i naš predsednik Karadžić i generalni sekretar Leković. Nijedan igrač koji bude pravio probleme u svom klubu neće biti pozvan u reprezentaciju. Ima tu još mnogo detalja, ali nećemo da ih otkrivamo ovom prilikom. Sve u svemu, želimo da formiramo grupu igrača koja će ponašanjem i igrama omogućiti napredak fudbalskoj Srbiji".


Mihajlović je više puta ponovio da je za njega velika čast što će biti selektor Srbije, ali da isto očekuje da i navijačima bude velika čast što mogu da gledaju reprezentaciju u svojoj zemlji.


"Strašno mi smeta što su utakmice u Srbiji ocenjene kao visokorizične. Za tako nešto naši navijači daju puno pravo. Moja je želja i želja svih u FS Srbije da se takve stvari promene. Ubuduće ćemo organizovati utakmice samo u gradovima koji garantuju punu bezbednost na stadionima. Želimo da učinimo sve da se vrati kult reprezentacije, da mečevi budu bezbedni, da fudbalske utakmice budu pravi spektakl. Naravno, za to je potrebna i saradnja sa klubovima i verujem da ćemo i u tom polju napredovati".


Priznaje Mihajlović da je do početka kvalifikacija za Svetsko prvenstvo ostalo malo vremena, ali u isto vreme je ubeđen da reultati neće izostati.


"Jasno je da imamo tešku grupu u kojoj će nam najveći rivali biti Hrvatska i Belgija. Naravno, imamo dužno poštovanje za Vels i Škotsku... Mnogi me pitaju da li je činjenica da igramo sa Hrvatskom moj dodatni motiv za dolazak u Srbiju... Priznajem, radujem se duelima sa kvalitetnom selekcijom Hrvata, ali mi je žao što je više neće predvoditi moj prijatelj Slaven Bilić. Istina, sada će tu selekciju preuzeti jedan drugi moj prijatelj...", nasmejao je Mihajlović novinare jer je mislio na Igora Štimca...


Mihajlović je potpisao dvogodišnji ugovor koji važi do 1. juna 2014 godine. Potpisana je i klauzula po kojoj saradnja može ranije da se prekine, a na njoj je insistirao upravo Siniša Mihajlović. Visina njegovih primanja nije poznata, a o tome nije hteo da govori ni predsednik FS Srbije Tomislav Karadžić.


"Normalno je da radim za novac, ali on u ovom slučaju nikako nije bio presudan. Da mi je to bilo bitno ne bih dolazio u Srbiju. Jedina želja mi je ostvarenje dobrih rezultata, a u njih sam apsolutno siguran", zaključio je Mihajlović.

I Italijan u stručnom štabu

 

Novi selektor promovisao je i novi stručni štab. Prvog pomoćnika imaće u višegodišnjem saradniku, Italijanu Emiliju Dileu. Trener golmana biće Aleksandar Kocić, bivši čuvar mreže reprezentacije, Vojvodine i Crvene zvezde.

 

Jedan od trenera biće i Nenad Sakić, bivši fudbaler koji je sa Mihailovićem igrao u Crvenoj zvezdi. U stručnom štabu je i profesor Aleksandar Janković.

 

"Birao sam ljude koje dobro poznajem, u koje imam veliko poverenje. Mislim da je to apsolutno normalno", rekao je Mihajlović.

2024 © - Vesti online