Utorak 22.05.2012.
11:49
Kurir, Beta

Tadić razbio u Vojvodini, Toma u ostatku Srbije

Samo Vojvodina većinski uz Tadića. Beograd podbacio

Politički analitičari smatraju da je to očekivano jer je Demokratska stranka i ranije imala dobru prolaznost kod Vojvođana.

"Kad je reč o Vojvodini, Demokratska stranka tradicionalno dobija više glasova na izborima nego njeni protivkandidati. DS ima odličan pokrajinski odbor, to je najjači i najorganizovaniji stranački odbor u Srbiji. Na ovakav izborni rezultat uticalo je to što su se istovremeno organizovali pokrajinski i predsednički izbori, pa je to građane visoko motivisalo za izlaznost", rekao je Đorđe Vuković, politički analitičar i programski direktor Cesida.

Tadić je najubedljivije pobedio u Kanjiži, gde je osvojio 88,41 odsto glasova, a Tomislav Nikolić 9,64 odsto. U Senti je Tadić osvojio oko 87 odsto, Nikolić oko 12 odsto glasova, a u Adi je Tadić osvojio oko 85, Nikolić oko 13 odsto.

U Čoki je za Tadića glasalo oko 68 odsto, za Nikolića 29, dok je u Novom Kneževcu Tadić osvojio oko 59, a Nikolić oko 60 odsto glasova. Tadić je pobedio i u Novom Sadu, gde je osvojio oko 51 odsto glasova, a Nikolić oko 45 odsto.

S druge strane, Nikolić je odneo ubedljivu pobedu u Kruševcu gde je osvojio 58,38 odsto glasova, a Tadić 38,53. Slično je bilo i Čačku - Nikolić 57,1 a Tadić 39,2. U Paraćinu, Lučanima, Ivanjici i Vranju Nikolić je imao između 55 i 69 odsto glasova.

Veliko iznenađenje za oba kandidata bili su birači iz Beograda za koje se očekivalo da će stati uz Tadića. Međutim, prema podacima RIK-a Nikolić je pobedio i u Beogradu sa 48,9 odsto glasova, dok je Tadić osvojio 47,4 odsto. Mediji su sinoć objavili da je Demokratska stranka nezadovoljna glasanjem u beogrdu raspustila gradske odbore.
 

Inače, najmanja izlaznost u drugom krugu predsedničkih izbora bila je u Preševu, gde se na nekim biračkim mestima desilo da je bilo više članova biračkog odbora nego ubačenih glasačkih listića. Predsednik Opštinske izborne komisije u Preševu Zećir Mistari izjavio je da na nekoliko biračkih mesta u toj opštini nije došao nijedan glasač.

"Izlaznost na predsedničkim izborima u našoj opštini iznosi pet odsto. Najviše se glasalo u sredinama gde žive Srbi. Na biračkim mestima gde su glasači bili Albanci najčešće imamo po dva, tri ubačena glasačka listića", rekao je Mistari.

2024 © - Vesti online