Utorak 22.05.2012.
12:01
Beta

Šešelja dobro leče u Hagu!?

Lekari utvrdili da ne mora da se leči van pritvora, pošto nije smrtno bolestan

"Verujemo, takođe, da su pritvorski medicinski kapaciteti odgovarajući za Šešeljevu bolest", piše u zaključcima tročlanog specijalističkog tima.

Kako je saopštio Tribunal, to su, posle obilaska pritvora i uvida u ranije izveštaje o Šešeljevom zdravstvenom stanju utvrdili endrokrinolog iz Švedske Tomas Kjelstrom, gastroenterolog iz Belgije Andre Mast i kardiolog iz Srbije Zdravko Mijailović. Lekari su u svom izveštaju naveli da im Šešelj nije dozvolio da ga pregledaju, niti da imaju uvid u istoriju njegove bolesti.
 

Taster u ćeliji


Doktori Kjelstrom, Mast i Mijailović navode da Šešelj u ćeliji ima taster kojim može da pozove pomoć ako mu pozli, kao i da ga osoblje "vizuelno" kontroliše svakih sat vremena. U pritvoru svakodnevno rade medicinske sestre, tri puta nedeljno dolazi lekar, a i drugo osoblje je obučeno da pruži hitnu pomoć. Bolnice su dostupne u roku od 10 minuta.

Zbog toga su se, kako su naznačili, oslanjali, između ostalog, na rezultate Šešeljevih pregleda koje su obavili između 2009. i 2011, kao i na nalaze ekipe srpskih lekara koja ga je posetila i pregledala početkom ove godine, predvođena Miodragom Bojićem.


Osvrćući se na zaključak Bojića i kolega da uslovi u pritvoru nisu primereni Šešeljevoj bolesti i da bi on stoga trebalo da bude pušten, međunarodni specijalistički tim naznačio je da je da puštanje pritvorenika opravdano samo u slučaju "kada pati od neizlečive bolesti, što očigledno nije slučaj" ili kada "njegovo stanje zahteva stalnu specijalističku negu u bolnici".


U izveštaju, trojica specijalista procenila su da je rizik od pogoršanja Šešeljevog zdravstvenog stanje jednak riziku sa kojim se osobe sa istim poremećajem suočavaju van pritvora.

2024 © - Vesti online