Utorak 22.05.2012.
03:39 >> 08:43h
Blic

Srbi osetili zemljotres u Bugarskoj

Zemljotres se osetio u Nišu i Aleksincu

Kako navode bugarski mediji, desetine građana izašlo je odmah na ulice glavnog grada te zemlje, kao i Plovdiva. Veće materijalne štete nije bilo, ako se izuzmu pojedine kuće u Perniku, gradu sa 80.000 žitelja, 30 kilometara od Sofije, u kome su sa pojedinih kuća popadali dimnjaci. Nekoliko osoba u ovom gradu, najbližem većem mestu od epicentra, neposredno posle zemljotresa je zatražilo hitnu medicinsku pomoć zbog naglo povišenog pritiska.

U Srbiji su zemljotres u Bugarskoj osetili ponajviše građani Niša, Aleksinca, Vranja, Leskovca, Pirota, Dimitrovgrada, Surdulice, Vladičinog Hana, koji su prve informacije o tome podelili sa ostalima na Tviteru.

Zamenik direktora Seizmološkog zavoda Branko Dragičević rekao je da je zemljotres izazvao šok u tom delu Srbije i da su se građani javljali Zavodu. Što se tiče eventualne štete, mogu se očekivati pukotine na nekim starim objektima i onima koji nisu seizmički zaštićeni, rekao je Dragičević.


Posle prvog, desilo se još 15-aki slabijijih potresa. Kako navode lokalni sofijski mediji, drugi je bio jačine 4,7 stepeni, a dvadesetak minuta kasnije zabeležena su dva još slabija, od dva i dva i po stepena.

2024 © - Vesti online