Ponedeljak 21.05.2012.
20:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Pretres i privođenja u Ohridskoj arhiepiskopiji

Vladika Irinej Bački
 


Vladika bački je novinarima rekao da se u Makedoniji, kada je reč o Ohridskoj arhiepiskopiji, "izmišljaju pitanja poreza", jer se "pred međunarodnom zajednicom ne može pravdati bilo kakvo gonjenje po verskoj osnovi."

SPC zadovoljna vraćanjem Bogoslovije u Prizren

Vladika bački Irinej je dodao da je Sabor SPC danas, između ostalog, raspravljao o crkvenoj prosveti i izrazio zadovoljstvo što je prizrenska Bogoslovija "Svetog Kirila i Metodija" vraćena u Prizren i normalno radi.
Kako je dodao, razmatrano je i pitanje organizacije i funkcionisanja eparhija SPC u dijaspori.

"Kakav porez može postojati kod ljudi koji žive od dobrote i milostinje drugih”, naveo je portparol SPC. Vladika bački Irinej je istakao da monasi i monahinje nemaju ništa svoje da bi mogli da plaćaju porez.


Makedonska policija je potvrdila da je danas privela desetak osoba, najbližih saradnika arhiepiskopa Jovana Vraniškovskog, zbog sumnje za krivično delo pranje novca.

Prema navodima makedonske TV Sitel, u ovo krivično delo navodno je uključeno petnaestak ljudi, među kojima su i vladike Marko Kimev i David Ninov, koji su nedostupni policiji.Navodno su u ovoj akciji, prema TV Sitel, privedeni članovi uže porodice Vraniškovskog, svešteno osoblje, monahinja i privrženici Ohridske arhiepiskopije.


Finansijskim sredstvima, kako je objavljeno,a koja su nelegalno stekli, oni su navodno planirali da kupuju imovinu u Skoplju i Štipu.Svi privedni su izvedeni pred istražnog sudiju.


Vladika bački Irinej je poručio da će SPC preduzeti sve potrebne korake za zaštitu verskih prava i sloboda svojih vernika Ohridskoj arhiepiskopiji. Uputio je i apel svim relevantnim faktorima u Makedoniji i svetu da zaštite zakonitost ljudskih prava i verskih sloboda.

2024 © - Vesti online