Ponedeljak 21.05.2012.
20:33
Beta

Hrvatska: Pobeda Nikolića politički potres za Srbiju

Tomislav Nikolić

Vodeći hrvatski dnevni listovi u prvi plan stavljaju Nikolićevu izjavu da želi dobre odnose sa Hrvatskom koja treba da reši pitanje izbeglih Srba. Takođe se ističe da je Nikolić nekadašnji vrlo bliski saradnik lidera radikala Vojislava Šešlja kome se u Hagu sudi za ratni zločin.

Večernji list piše da se Nikolić povezivao sa nekim ratnim zločinima u Antinu, selu nedaleko od Vinkovaca, što nikada nije u potpunosti razjašnjeno. List navodi i da je Nikolić kao političar u poslednjih nekoliko godina svoje stavove promenio za 180 stepeni, pa je postao, kako piše zagrebački dnevnik, gorljivi zagovornik ulaska u EU, a promenio je i izjave vezane za Hrvatsku i BiH u odnosu na godine kada je bio član
SRS.

Večernji list, međutim, ocenjuje da se može očekivati znatno drugačija retorika službenog Beograda od dosadašnje, koliko god Nikolić najavljivao da će Srbija ostati na istom putu.

Jutarnji list u komentaru piše da je izborom Nikolića Srbija pokazala da želi promene koje se, kako je objavio pobednik, neće odnositi na proevropsku orjentaciju Beograda, kao i na politiku u regionu.

"Sada kada je Tadić izgubio predsedničku trku, mogućnost da njegova DS bude okosnica oko koje će se formirati vlada nije više tako izgledna", ocenjuje zagrebački dnevnik ističući da će dogovor Tadića i Ivice Dačića o formiranju vlade "morati da bude podvrgnut novoj realnosti".

List ocenjuje da dolaskom Nikolića ne treba očekivati značajne promene u srpsko-hrvatskim odnosima budući da se on odavno odrekao ideje o velikoj Srbiji.

Analizirajući razloge Tadićevog poraza, Jutarnji list piše da je on doživljavan kao "inkarnacija moći" u čijim je rukama koncentrisana sva vlast što je, navodi se, i bio.

"Njegov DS mnogi u Srbiji doživljavaju kao središte korupcije, a činjenica da Tadić nije poveo odlučnu borbu protiv te pošasti, u očima većine stvorila je utisak da se on s tim prećutno slagao", zaključuje u komentaru Jutarnji list.

2024 © - Vesti online