Ponedeljak 21.05.2012.
01:20
Beta

Rusija: Pobedio opozicionar; Zapad: Pobedio nacionalista

Zadovoljni, novi predsednik: Tomislav Nikolić
 

Itar Tass je naveo da je Nikolić objavio da je pobedio i da je rekao da je to "vrhunac njegove političke karije". RIA Novosti je navela da je lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio da Nikolićeva pobeda neće uticati na raniji dogovor te partije i Demokratske stranke o formiranju vlade.


Interfaks je naveo da je dosadašnji šef države i lider DS Boris Tadić čestitao Nikoliću pobedu, i da je izbore ocenio kao poštene. Internet portal Gazeta naveo je da je Nikolić ukazao da Srbija neće skrenuti sa evropskog puta, a Njuzrukom da je obećao da će podneti ostavku na mesto lidera SNS u slučaju pobede.


Njuzrukom je, takođe, saopštio da Nikolić namerava da učestvuje na kongresu vladajuće Jedinstvene Rusije 25. maja.


Miloševićev saveznik dok je NATO ubijao Srbe

Zapadni mediji su takođe verovatno svesni da je Nikolić pobedio Tadića, ali su umereni dok pobeda naprednjačkog kandidata ne bude zvanično proglašena. Agencija AP navodi da bi, ako bude potvrđena pobeda Nikolića, to "moglo usporiti put Srbije u Evropsku uniju i oživeti tenzije u regionu zbog Nikolićeve nacionalističke politike".

Pristalice Tomislava Nikolića slave njegovu pobedu na predsedničkim izborima
 


Agencije Rojters prenosi da je desničarski opozicioni vođa Tomislav Nikolić neznatno u prednosti u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji u odnosu na
dosadašnjeg predsednika Borisa Tadića, navodeći da je Nikolić bio "ultranacionalistički saveznik" Slobodana Miloševića u vreme kada je NATO bombardovao Srbiju 1999, ali da je posle izgubljenih izbora 2008. pokušao sebe da prikaže kao proevropskog konzervativca.


Francuska agencija AFP navodi da se populista Nikolić preobratio u proevropskog političara pošto je dugo osporavao takvu opciju. Ta agencija navodi da se Nikolićeva stranka uoči drugog kruga "povezala s antievropski orijentisanom strankom" što su njegovi protivnici pokušali da iskoriste da ga diskvalifikuju.


AFP je odmah preneo i Nikolićevo obraćanje posle proglašavanja pobede u kojem je istakao da će Srbija ostati na evropskom putu.

2024 © - Vesti online