Nedelja 20.05.2012.
19:07
Beta

Kosovo: Veliki broj birača nije na spisku

Veliki broj birača na Kosovu nije mogao da glasa
 


Spasić je rekao da je od Ministarstva za lokalnu samoupravu Srbije dobio odgovor da je došlo do "kompjuterske greške", i da će to biti ispravljeno za drugi krug izbora. On je, međutim, kazao da su za danas biračke liste za svih 11 sela i grad Lipljan dopunjene samo sa 145 imena, od čega je u selu Gornja Gušterica dodato 70 imena od ukupno 553 birača.

Prema njegovim rečima, u 11 sela i gradu Lipljan na ranijem spisku nalazilo se 7.170 imena glasača, a za ove izbore na listi za tu opštinu nalazi se oko 5.100 imena što je za oko 2.000 birača manje.

Predstavnik sela Gornja Gušterica Slaviša Simić kazao je agenciji Beta da se on, odmah posle prvog kruga izbora, žalio OEBS-u i da mu je tamo rečeno da to selo nije na biračkim spiskovima, odnosno da se na nekim drugim spiskovima nalaze samo četiri stanovnika tog sela.

Šef Misije OEBS na Kosovu Almhofer Verner rekao je agenciji Beta da OEBS svoje aktivnosti bazira na materijalima i podacima koje daje RIK Srbije. Verner je rekao da je OEBS skrenuo pažnju RIK-u da određeni ljudi nisu mogli 6. maja da nađu svoje ime na biračkom spisku.

"Informisani smo (od RIK-a) da su napravljene izmene na oko trećini od ukupnog broja biračkih mesta, odnosno da su obavljena popune biračkih spiskova", rekao je Verner.

On je, ipak, ocenio da je za bilo koju organizaciju jako teško da napravi veće izmene na listama koje sadrže oko 110.000 birača, koliko ih ima na biračkoj listi za Kosovo.

2024 © - Vesti online