Subota 19.05.2012.
22:51
Beta

Protesti hiljada ljudi zbog razularenog kapitalizma

Protesti u Frankfurtu
 

Frankfurt je najveći finansijski centar u kontinentalnoj Evropi, i demonstranti su se mirno i bez incidenata sakupili u njegovom centru, rekao je portparol gradske policije.

Prema njegovim rečima, učesnika je bilo 20.000, dok organizatori tvrde da ih je bilo oko 25.000.

Protestni pokret "Blokupiraj" - amalgam od "blokiraj" i "okupiraj" - pozvao je da se blokira prilaz Evropskoj centralnoj banci, čije je sedište u poslovnom delu Frankfurta.

Portparol organizatora je izjavio da su demonstracije uperene protiv "diktature mera štednje koje širom Evrope sprovodi (kreditorska) trojka - Evropska centralna banka, Evropska komisija i Međunarodni monetarni fond".

"Međunarodni otpor štednji koje nameću trojka i vlade" i "Slomimo moć banaka" - neki su od slogana koji se mogu videti na protestima u Frankfurtu.

Demontranti takođe mašu zastavama Grčke i Španije, zemalja koje su teško pogođene finansijskom krizom.

Policija je juče privremeno lišila slobode oko 400 demonstranata tokom neprijavljenih protesta učesnika pokreta "Blokupiraj", a pošto su oni podigli barikade i seli na ulici.

Pristalice pokreta Okupiraj su prošle godine organizovale u Nemačkoj nekoliko protestnih skupova, na kojima su učestvovale hiljade ljudi, ali kako je ekonomija u ovoj zemlji žilava a nezaposlenost na rekordno niskom nivou, demonstracije su uglavnom utihnule.

Međutim, neprekidna dužnička kriza u Evropi ponovo je potpalila proteste.

U Nemačkoj, najsnažnijoj ekonomiji Evrope, ne sprovodi se nijedna od mera štednja koje sada pogađaju zemlje na jugu Evrope kao što su Grčka, Portugal i Španija.

Upravo je Nemačka insistirala na tim merama, ponekad izuzetno oštrim, ne bi li se deficiti u Evropi stavili pod kontrolu. Nemačka kancelarka Angela Merkel je tražila da se napravi evropski sporazum o poostravanju fiskalne disciplina, ali je potom kritikovana uz tvrdnju da će te mere ugušiti privredni rast.

2024 © - Vesti online