Subota 19.05.2012.
14:52
Beta

Đelić: EBRD ne smanjuje podršku Srbiji

Nije uspeo u kandidaturi za predsednika EBRD: Božidar Đelić
 

Kandidati za mesto predsednika EBRD bili su, pored Đelića i Čakrabartija, Francuz Filip d Fonten Viv Kurtas, Poljak Jan Krištof Belicki i dosadašnji predsednik evropskog kreditora Tomas Mirou.

"Imao sam mogućnost da ispred naše zemlje i regiona predstavim program i viziju razvoja EBRD, jedne od pet najvećih svetskih finansijskih institucija, i to pred 60 minsitara ffinansija najvećih zemalja sveta", istakao je Đelić, nakon što je EBRD dobila novog predsednika.

Đelić je kazao i da su reakcije pokazale da je prvobitni cilj Srbije da se pokaže u veoma pozitivnom svetlu ostvaren naglašavajući da će EBRD nastaviti da finansijski podržava Srbiju.

"Ako pogledamo rezultate možemo biti zadovoljni jer kao zemlja koja još nije počela pregovore za EU a kamoli ušla u EU, i s obzirom da su protivknadidati bili Nemac, Francuz, Englez i Poljak, dakle iz zemlje koja je privredno najsuepšnija u EU, čini se da sam imao podršku kao i dosadašnji predsednik EBRD Mirou i bivši premijer Poljske, i to je razlog za zadovoljstvo", rekao je Đelić.


"Znam da ćemo nastaviti dobre odnose, kao i da značajna podrška koju EBRD daje našoj zemlji od oko 600 miliona evra godišnje neće biti smanjena", naglasio je Đelić.

2024 © - Vesti online