Subota 19.05.2012.
10:09
Beta

Sutra drugi krug izbora!

Pod rednim brojem jedan na glasačkom listiću je kandidat koalicije "Izbor za bolji život" Boris Tadić koji je u prvom krugu osvojio 25,31 odsto, a pod rednim brojem dva kandidat koalicije "Pokrenimo Srbiju" Tomislav Nikolić koji je dobio 25,05 odsto glasova.

Ko će narednih pet godina biti predsednik Srbije?

Birači upisani u posebne evidencije u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD glasaće danas na drugom krugu izbora za predsednika Srbije.

Pravo glasa na izborima 6. maja ima ukupno 6.770.013 građana koji će moći da glasaju na 8.390 biračkih mesta, od čega 8.323 u gradovima i opštinama u Srbiji, 38 u 22 zemlje u inostranstvu, a 29 u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija.

U Srbiji je na snazi predizborna tišina koja će trajati do zatvaranja biračkih mesta, u nedelju u 20 sati i do kada je zabranjena predizborna propaganda i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Konačne rezultate predsedničkih izbora Republička izborna komisija mora da objavi najkasnije do četvrtka 24. maja u 20 sati.

Mandat predsednika Republike traje pet godina i počinje da teče od dana polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom.

Biračka mesta će u nedelju biti otvorena u 7 sati, a zatvaraju se u 20 časova. U toku tog vremena biračko mesto mora biti neprekidno otvoreno.

Pokrajinski izbori

Izbori za 120 poslanika Skupštine Vojvodine su kombinovani, tako da je 60 poslanika izabrano po proporcionalnom sistemu u nedelju, 6. maja, dok će druga polovina biti izabrana po većinskom sistemu.

Skupština Vojvodine ima 120 poslanika

U prvom krugu izbora nijedan kandidat za poslanika nije dobio više od 50 odsto glasova, koliko je potrebno da bi pobedio. U drugom krugu pobediće onaj kandidat koji osvoji prostu većinu glasova.

Koalicija okupljenja oko Demokratske stranke imaće u drugom krugu pokrajinskih izbora 50 kandidata, koalicija oko naprednjaka 31, koalicija oko SPS-a 16, Savez vojvođanskih Mađara 10, Liga socijaldemokrata osam, Ujedinjeni regioni Srbije dva, a
Liberalno-demokratska partija, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara i Demokratska stranka Srbije po jednog.

U Novom Sadu bira se sedam pokrajinskih poslanika, u Subotici četiri, u Zrenjaninu i Pančevu po tri, u Somboru i Kikindi po dva, dok ostale opštine daju po jednog poslanika. U Vojvodini ima ukupno 45 lokalnih samouprava.

Na izborima po proporcionalnom sistemu, koalicija okupljena oko DS-a osvojila je 16 mandata, SNS 14, SPS-PUPS-JS-SDPS devet, LSV osam poslanika, radikali pet, a po četiri DŠ i SVM. 

Skupština Beograda

Izbori za odbornike u Skupštini grada Beograda se ponavljaju na osnovu odluka Upravnog suda o žalbama na biračkim mestima u Grockoj, Novom Beogradu, Zvezdari, Savskom vencu, Obrenovcu, Rakovici, Paliluli i Starom gradu.

Izbori se ponavljaju u osam beogradskih opština

Biračka mesta na kojima će se ponoviti izbori na Starom gradu su mesto broj 19 u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, broj 25 u Trgovačkoj školi i 47 na Prirodno-matematičkom fakultetu. Na opštini Palilula to su biračka mesta 29 - Osnovna škola "Oslobodioci Beograda", 80 i 84 - OŠ "Rade Drainac" i 47 – OŠ "Stefan Dukić". U opštini Rakovica ponovo će se glasati na biračkim mestima 57 u OŠ "Vladimir Rolović", 51 u XV Beogradskoj gimnaziji i 34 u MZ Skojevska. Obrenovčani će ponovo glasati na biračkom mestu 43 u Osnovnoj školi, a u opštini Savski venac glasaće se na mestu broj 6 - OŠ "Isidora Sekulić" i 16 - MZ Zapadni Vračar. Na Zvezdari na izbornom mestu broj 58 u MZ Vojvoda Mišić, na Novom Beogradu ponoviće se izbori na biračkom mestu broj 3 u OŠ "Jovan Dučić", a u Grockoj na mestu 25 u OŠ "Aleksa Šantić".

2024 © - Vesti online