Petak 18.05.2012.
23:03
trojka.rs

Misteriozna bolest: "Slonovske" noge ubijaju dečaka

Dečak je oboleo od nepoznate bolesti, zbog koje je često izložen podsmehu svojih vršnjaka
 

Zbog bolesti mora da nosi žensku odeću jer ne može da obuče nijedne pantalone ili šorts, pa je često meta podsmeha svojih vršnjaka.

- Pod stresom je zbog toga to što mora da nosi ružičastu odeću pa ga druga deca zbog toga zadirkuju. On je tako mali, a njegove noge su ogromne i teže su nego što on on sam ima kila - ispričao je Vinsentov otac Tito Opoja.

Lekari iz sela Peta, odakle je i Vinsent, mole za međunarodnu pomoć i upozoravaju da bi dečak mogao da umre ukoliko mu se uskoro ne pruži adekvatna medicinska nega.

Porodica je ovaj problem primetila još kad je dečak imao samo 18 meseci, ali nisu imali novca da ga odvedu u kliniku na pregled. Kako je dečak rastao i njegove noge su postajale sve veće. Mnogi lekari su pokušavali da dokuče od čega dečak boluje, njegovo stanje se pogoršavalo i jedino što sada predlažu jeste amputacija.

Doktor Ajzak Ozire moli britanske stručnjake da pomognu Vinsentu i da mu spasu život kako ne bi moralo da dođe do tog poslednjeg rešenja. Doktor Ozire pomaže deci iz siromašnih mesta u Ugandi, a Vinsenta je svojim autom odveo u Kampalu gde su nakon testova zaključili da dečak boluje od mešavine elefantizma, deformacije tkiva i da mu limfni sistem ne radi kako treba.

Analize su pokazale da oticanje nogu utiče na Vinsentove kosti, zbog čega mu je kuk dislociran a i zglobovi mu se lome. Rezultati biopsije pokazuju i da ima i infekciju koja uništava tkivo.

- Slučaj je veoma komplikovan i zato želimo da nam pomognu britanski stručnjaci. Uradiću sve što je u mojoj moći da bih spasao ovog dečaka - zaključuje doktor Ozire.

2024 © - Vesti online