Petak 18.05.2012.
22:28
telegraf.rs

Obama 1991. tvrdio da je rođen u Keniji, a ne na Havajima?!

Predsednik SAD-a Barak Obama
 

Predsednik SAD Barak Obama rođen je u Keniji, a odrastao u Indoneziji i na Havajima, objavljeno je u promotivnom pamfletu za Obaminu knjigu 1991. godine. Prema rečima autora pamfleta Aktona i Distela, Obama je “prvi afro-američki predsednik” rođen u Keniji.

Informacija je plasirana pre nekoliko meseci kada je Obamin konkurent Mit Romni pokušao ovu informaciju da iskoristi za svoje interese.

U Obaminoj biografiji, koja je delom istaknuta u pamfletu iz 1991. godine, piše:

“Barak Obama kao mlađi demokratski senator iz Ilinoisa bio je jedan od dinamičnijih govornika na Demokratskoj konferenciji 2004. godine. Takođe, bio je prvi afro-američki predsednik “Harvard Lav Rivjua”; rođen je u Keniji, majka mu je bila iz Amerike a otac iz Kenije. Svoje detinjstvo proveo je u Indoneziji. Njegova prva knjiga bila je “Snovi moga oca: Priča o odrastanju”.

Na poslednjoj konferenciji za štampu Obama je demantovao informaciju da je rođen u Keniji, rekavši da je rođen na Havajima, iako su mediji dokumentovali da je u stvari rođen u Keniji.

- Znam da će mnogi posle ove informacije izaći sa drugim informacijama kako bi me demantovali – rekao je Obama. Unapred apelujem na medije – Imamo bitnije stvari kojima treba da se bavimo. Godina i mesto rođenja nisu primarne stvari – dodao je Obama.

Republikanski kongresmen Kolorada Majk Kofman na skupu u Koloradu je izjavio:

- Ne znam gde je Obama rođen, ali znam jedno, duboko u srcu, on nije Amerikanac – bio je isključiv Kofman. Nakon ove izjave u sali je zavladao muk , a ubrzo zatim mogao se čuti i gromoglasan aplauz.

Prema pisanju američkih medija, samo dva dana kasnije Kofman je dopunio svoju izjavu.

- Ne verujem da predsednik ceni moju izjavu o američkoj izuzetnosti. Njegova politika je takva da ističe da je Amerika zemlja jednakih. Kao marinac, verujem da je Amerika zemlja zasnovana na principima, smatram da je jedinstvena i da je američka nacija superiornija u odnosu na sve druge – zaključio je Kofman.

2024 © - Vesti online