Petak 18.05.2012.
13:55
Srna

Ovako se traže vanzemaljci

Opservatorijum Aresibo

Osamnaest čeličnih kablova nose 900 tona tešku platformu na kojoj su antene podešene za razne frekvencije. Tanjirasti reflektor je stacionaran, ali zato antene mogu da se pomeraju po šinama što omogućava osluškivanje velikog dela neba, kaže radioastronom Robert Minčin.

Teleskop Aresibo može da se pomera od vertikale 20 stepeni levo ili desno, ali antene mogu i da se okreću tako da se može osluškivati obrnuta kupa od 40 stepeni. Pošto se Zemlja okreće - okreće se i kupa što omogućava osluškivanje oko trećine čitavog svemira! Reflektor teleskopa sagrađen je od perforiranih aluminijumskih ploča kako se na njegovom dnu ne bi skupljala kišnica.

"Razne frekvencije primamo istovremeno pa je njihov zajednički zvuk nešto kao šum radioaparata kada je pomeren sa stanice. U stvari, to i jeste delimično zvuk svemira", kaže Minčin.

Snimljeni signali pretvaraju se u trodimenzionalne mape koje naučnici mere i proučavaju. 3D mapu koju dobijaju analiziru tragajući za galaksijama, proučavajući njihovu strukturu, grozdove galaksija i prazan međuprostor.

Teleskop "Aresibo" može da se koristi i kao radar za proučavanje Meseca i planeta, sve do Saturna, ali i objekata kao što su asteroidi. Druge frekvencije koriste se za proučavanje gornjih slojeva atmosfere.

Robert Minčin kaže da naučnici tragaju i za signalima inteligentnih bića.

"Potraga za vanzemaljcima, u okviru programa SETI, takođe se odvija u Aresibu. Jedna od važnih osobina radiosignala je da mogu da se pojačavaju i dele. Kada proučavam signale koji su meni interesantni ti isti signali odlaze do miliona privatnih kompjutera u svetu koji su uključeni u program SETI", kaže Minčin.

Istraživanja u opservatorijumu Aresibo zajednički finansiraju američka i portorikanska vlada, privatni donatori i prihodi od ulaznica za posetioce. Naučnici iz čitavog sveta mogu da daju sopstvene predloge za istraživanja koja u naše vreme mogu da provode iz sopstvenih laboratorija pa čak i od kuće - navodi Dojče vele.

2024 © - Vesti online