Petak 18.05.2012.
07:12
Politika

SPC proglasila nove svetitelje

Svečano proglašenje novih svetitelja biće obavljeno na kanonizaciji u subotu u Hramu Svetog Save

Kako je novinarima objasnio episkop bački Irinej, na svom redovnom zasedanju koje je u toku u Patrijaršiji, Sabor je razmatrao predlog posebne komisije najvišeg crkvenog tela da mučenici momišićki budu uvršteni u katalog svetih i jednoglasno usvojio tu odluku.
 

Mitropolit Amfilohije objasnio je da se uspomena na stradale đake i dvojicu sveštenika iz ugledne zetske porodice Popović decenijama proslavlja u Podgorici, gde ih je turska vojska i ubila, odnosno spalila u hramu Svetog Đorđa u današnjem podgoričkom naselju Momišići.

"Između dva svetska rata tadašnji mitropolit Gavrilo (Dožić) obnovio je crkvu Svetog Đorđa i tada su u nju donete i sačuvane mošti. Crkva je ponovo obnovljena devedesetih godina, napravljen je ćivot za svete mošti, urađena ikona momišićkih sveštenomučenika i mučenika, proučen njihov život i sastavljeno žitije. Oni se decenijama proslavljaju istog dana kad i Svetih 40 mučenika sevastijskih, praznik u narodu poznatiji kao Mladenci. Đaci polaznici veronauke u Podgorici na taj dan organizuju koncerte i muzičko-scenski program", rekao je on.

Svečano proglašenje novih svetitelja biće obavljeno na kanonizaciji u subotu u Hramu Svetog Save, navodi "Politika".

2024 © - Vesti online