Subota 19.05.2012.
08:00
Vestionline

Marihuana ublažava simptome multiple skleroze

Naše telo prirodno proizvodi kanabinoide, grupu hemikalija koje se nalaze u sastavu marihuane. Istraživanja su pokazala da kanabinoidi mogu olakšati spastičnost.

Marihuana smanjuje ukočenost mišića, koja je čest problem obolelih od MS
 

- Već smo čuli da osobe obolele od multiple skleroze tvrde kako im konzumiranje marihuane ublažava simptome, ali smo mislili da izmišljaju i da to govore samo zato što se nakon konzumiranja osećaju dobro. Međutim, ovo istraživanje je pokazalo da marihuana zaista može pomoći kod opuštanja mišića, ali s nekim neželjenim nuspojavama, izjavio je za časopis Kanadian Medikal Asosiejšn Žurnal voditelj istraživanja doktor Džodi Korej - Blum.

Nuspojave se ne moraju pojaviti kod svih korisnika, ali se javljaju poprilično često, a to su umor, vrtoglavica i smanjena, kao i usporena sposobnost razmišljanja.

U ovom istraživanju je učestvovalo 30 osoba obolelih od multiple skleroze. Jedna grupa je konzumirala marihuanu, a druga placebo, za koju su mislili da je marihuana.

Nakon 3 dana, grupa koja je konzumirala marihuanu, imala je znatno manje bolove u mišićima, kao i ukočenost. Druga grupa koja je konzumirala placebo, nije doživela nikakve promene.

Spastičnost mišića je veliki problem za obolele od multiple skleroze, a još uvek ne postoji lek koji delotvorno ublažava simptome. Konzumiranje marihuane ne može biti dugoročno rešenje, ali bi se njeno delovanje moglo iskoristiti za stvaranje leka.

2024 © - Vesti online