Četvrtak 17.05.2012.
17:09
Beta

Viteškiću 11 godina za ratni zločin nad Srbima

Bivši pripadnik Hrvatske vojske Enes Viteškić (43) osuđen zbog ratnog zločina protiv srpskih civila u Paulin Dvoru decembra 1991. godine

To je bilo treće suđenje, a drugo ponovljeno jer je Vitešković u prva dva postupka, 2004. i 2007. nepravosnažno oslobođen optužbe. Vrhovni sud je zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i potrebe dodatnog razmatranja dokaza oba puta vratio predmet osječkom sudu na novo postupanje.

Novo suđenje završilo se juče, a sudsko veće je, kako su preneli lokalni mediji, zaključilo da, iako nema direktnih dokaza o Viteškićevoj odgovornosti, mnogi iskazi svedoka i njihov sadržaj čine zatvoreni krug indicija koji upućuje na zaključak da je okrivljeni počinio zločin.

Županijski sud u Osijeku je saopštio da je Viteškiću određen pritvor koji može trajati najduže do pravosnažnosti presude. Odbrana je najavila žalbu na presudu u koju je uračunato vreme koje je Viteškić proveo u pritvoru od septembra 2002. do aprila 2004.

Drugoptuženi u tom postupku Nikola Ivanković nalazi se na izdržavanju 15-godišnje zatvorske kazne.

Optužnica je teretila Ivankovića i Viteškića da su se, kao pripadnici 130. brigade Hrvatske vojske, s više nepoznatih počinilaca, decembra 1991. pošto je umro njihov ranjeni saborac, iz osvete dogovorili da u Paulin Dvoru ubiju meštane srpske nacionalnosti. Tamo su automatskim puškama i ručnim bombama usmrtili
18 stanovnika - Srba.

2024 © - Vesti online