Četvrtak 17.05.2012.
15:40 >> 15:44h
Vestionline, Beta

Napeto na Kosovu: Rafalima na Srbe kod Tri solitera

Napeto na Kosovu: Rafalima na Srbe kod Tri solitera

"Albanci iz prve žute kuće do tri solitera iz automatskog naoružanja ispalili dva rafala prema okupljenim Srbima koji mirno protestvuju protiv jutrošnjeg hapšenja Jovice Miljkovića. Za sada se ne zna da li ima povređenih," prenose srpski mediji sa Kosova.

Priveden zbog demoliranja policijske kućice

 

Istražni sudija odredio je policijsko zadržavanje do 48 sati Jovici Miljkoviću, Srbinu
iz severne Kosovske Mitrovice, osumnjičenom da je uništio imovinu Policije Kosova, rekao je advokat uhapšenog Kaplan Baruti.

 

Miljkoviću se na teret stavlja da je učestvovao u demoliranju
policijske kućice u naselju "Tri solitera" pre više od mesec dana.

Rodbina uhapšenog to negira i navodi da postoje svedoci koji su tog dana bili sa Miljkovićem van mesta incidenta.

Srbi su se okupili kod zgrade opštine u Mitrovici u znak protesta zbog hapšenja Srbina Jovice Miljkovića.

"Prvo su Šiptari krenuli da slikaju mobilnim telefonima okupljene Srbe koji su ih oterali. Nakon toga, začula se jaka rafalna paljba sa razdaljine od oko 50m od okupljenih Srba, na sreću, niko nije povređen. Šiptari su spremni da naprave incident. Izbila je  i tuča između Srba i Šiptara. Trenutno je mirno, pratićemo dalji razvoj situacije. Veoma je napeto!", javio je FejsbukReporter.org.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, koji protestuje sa građanima, rekao je da je hapšenje Miljkovića još jedan pritisak na Srbe sa severa Kosova, ali i na Unmik administraciju, jer Albanci teže da ugase misiju UN. Njihov plan je, kako je naveo, da umesto Unmika u severnom delu Kosovske Mitrovice oforme takozvanu Opštinu Mitrovica Sever, koja bi radila po zakonima Kosova. Lokalni meštani tvrde da je Miljkovića uhapsila tajna služba Kosovske policije kada je iz sela Suvi Do išao ka Mitrovici kako bi odveo dete u obdanište.

Protest Srba nakon hapšenja organizovan je u blizini naselja Tri solitera u severnoj Mitrovici gde je 9. aprila srušen objekat Kosovske policije. Policija je tada pokušala da postavi stražarske kontejnere pošto je u naselju Tri solitera eksplozijom podmetnute
bombe ubijen stanar tog naselja Seljver Haradinaj.

Prištinske vlasti optužile su za to ubistvo Srbe, ali su njihovi predstavnici to negirali i zatražili od Euleksa da hitno reši slučaj. Euleks još nije saopštio da li ima osumnjičenih.

Na zahtev Miljkovićevih kolega za sutra u 12 sati na trgu Šumadija u severnoj Kosovskoj Mitrovici zakazan je protest, a organizator je Opština Kosovska Mitrovica.

2024 © - Vesti online