Četvrtak 17.05.2012.
12:29
Beta

Ambasador SAD: Bošnjaci ništa nisu uradili za Srebrenicu

Dogovorili se da poslanike u Srebrenici bira stanovništvo koje je tu živelo pre rata

Pre četiri godine sve političke stranke složile su da se napravi izuzetak u Izbornom zakonu za Srebrenicu, kako bi se dozvolilo predratnim stanovnicima grada da glasaju prema popisu stanovništva iz 1991. godine, bez obzira na trenutno mesto boravka.

"U to vreme, bošnjačke stranke obavezale su se da će raditi na osiguranju uslova za naredne izbore u Srebrenici kako ponovo ne bi bilo potrebno praviti izuzetak, ali, nažalost, sve donedavno ništa se nije preduzelo", izjavio je Mun za današnji "Dnevni avaz".

On je istakao da SAD ostaju posvećene Srebrenici, ali da je teško očekivati intervenciju međunarodne zajednice kako bi bile izmenjene izborne odredbe za izbore u Srebrenici. Mun je ocenio da stranke iz Federacije BiH treba da predlože jednog zajedničkog kandidata za lokalne izbore u Srebrenici.

Dodao je da je "važno podstaći registraciju onih građana koji imaju pravo da budu prijavljeni u Srebrenici u skladu sa zakonom".

"Zločin u Srebrenici činjenica je koju su utvrdila dva međunarodna suda. Načelnik Srebrenice mora biti u stanju da omogući sigurno okruženje za sve građane Srebrenice te okruženje u kojem će nastaviti da se odaje počast žrtvama genocida", kazao je ambasador.

On je još pozvao vlasti u BiH da hitno usvoje budžet za 2012. godinu, kako bi država mogla da funkcioniše i rešava mnoge izazove s kojima se suočavaju njeni građani.

2024 © - Vesti online