Četvrtak 17.05.2012.
14:53
Jutarnji.hr

Goran Višnjić glumi Gotovinu u hrvatskom filmu

Pravi i filmski Ante Gotovina

Glumac će u novom filmu svog tasta Antuna Vrdoljaka glumiti upravo generala Gotovinu. Višnjić je to potvrdio novinarima iz Hrvatske u neformalnom razgovoru u Hagu. Kako kaže, scenario za film prema životnoj priči hrvatskog generala na samom je završetku, a na ideju o snimanju filma zajednički su došli Vrdoljak i Višnjić prateći zbivanja u Hagu.

U trenucima "emotivnog šoka" prilikom donošenja presude hrvatskim generalima Gotovini i Mladenu Markaču odlučili su da "hrvatskoj i svetskoj publici filmskim jezikom ispričaju potresnu, ali i uzbudljivu storiju o najpoznatijem hrvatskom vojniku", objavio je zagrebački Jutarnji list.


Koliko je Višnjić impresioniran likom i delom Ante Gotovine vidi se i iz njegovog obraćanja medijima u pauzi sudske rasprave. "U Hag sam došao kako bih stao uz čoveka, nosioca visokih odlikovanja, poštovanog general-pukovnika Hrvatske vojske, koji je zapovedao u operaciji Oluja. U toj akciji oslobođeno je selo mog dede i bake i ja sam na tome zahvalan. Među svojim vojnicima Ante Gotovina bio je poznat kao vođa koji je insistirao na poštivanju etičkog vojnog kodeksa. Nisam u Hag stigao da bih držao govore i propovedao bilo kome. Znam za plemenite napore ICTY-ja da pokuša doneti mir u regionu. Došao sam ovde da ljubazno zamolim Sud da se ne vodi političkim razlozima u razmatranju ove žalbe, nego činjenicama i pravdom".

2024 © - Vesti online