Utorak 19.01.2010.
11:23 >> 18:41h
Tanjug

Mesić ratom zapretio Dodiku!

Priziva novo zlo: Stjepan Mesić ne preza od pretnji vojskom
 

Mesić je, u neformalnom razgovoru s novinarima rekao da je Hrvatska garant Dejtonskog sporazuma i da bi, kada bi u momentu eventualnog raspisivanja referenduma u RS bio na mestu hrvatskog predsednika, vojno prekinuo koridor u Bosanskoj posavini.

Koridor kod Brčkog

Koridor koji je pomenuo Mesić je petnaestak kilometara širok teritorijalni pojas sever-jug, koji kod Brčkog povezuje istočni i zapadni deo RS i koji je od hrvatske granice kod Županje udaljen oko 30 kilometara. Tokom rata oko koridora su se vodile žestoke vojne, ali i političke bitke jer od njega zavisi opstanak Banjaluke i RS.

"Neverovatno je koliko Dodik vara međunarodnu zajednicu", rekao je Mesić i dodao premijer RS igra na kartu zamora jer misli da će se svet umoriti od Bosne i Hercegovine, a da će on tada raspisati referendum o otcepljenju.

"Neko će se nekoliko dana buniti, a onda će sve splasnuti i Velika Srbija biće ostvarena", izjavio je Mesić, dodavši da će se videti kako će se ponašati novi predsednik Ivo Josipović.

Mesić je svoje mišljenje izneo i predstavnicima međunarodne zajednice, ali nešto blažim rečima, piše list.

Tadić: Tužiću Mesića Savetu bezbednosti

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da izjava odlazećeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića predstavlja ratno huškanje i pretnju po bezbednost u regionu.
"Smatram da je to pretnja svim ljudima i narodima koji žive na ovim prostorima", rekao je Tadić.
Kako je saopštio kabinet predsednika Srbije, Tadić je najavio da će o ovoj pretnji govoriti u Savetu bezbednosti, kao najvišem telu svetske organizacije, koje se bavi pitanjima bezbednosti u čitavom svetu.

2024 © - Vesti online