Sreda 16.05.2012.
17:41
Beta

"Dokazaćemo da ružna priča (Haškog) tužilaštva nije istina"

Ovde potpis

"Danas smo čuli priču tužilaštva i ta priča je ružna. Mi ćemo dokazati da nije istinita", rekao je Lukić za Betu posle prvog zasedanja Tribunala u procesu protiv Mladića.

Odluku da svoju uvodnu reč ne održi sve dok tužioci ne završe izvođenje dokaza protiv Mladića, branilac Lukić je obrazložio rečima: "Ne želimo da tužiocima otkrijemo strategiju odbrane, pre nego što oni završe dokazni postupak".

Upitan o tvrdnji tužioca Gruma da je Mladić "lično" učestvovao u snajperskim napadima Sarajeva, Lukić je odgovorio da će tužilaštvo, ukoliko tvrdi da je Mladić "uzeo pušku i ubio nekoga", morati da promeni optužnicu, pošto ta tvrdnja nije sadržana u njoj. Lukić je potvrdio da je Mladić danas iz sudnice gestom uzvratio na
gest jedne od članica porodica žrtava iz BiH, koje su raspravu pratile sa galerije za publiku.

Predsedavajući sudija Alfons Ori zatim je i Mladića i publiku upozorio da se uzdrže od takve komunikacije, zapretivši da će u suprotnom spustiti zastore na staklenom zidu između sudnice i galerije.

Tužioci će sutra nastaviti uvodnu reč o delu optužnice koji Mladića tereti za genocid nad više od 7.000 Muslimana u Srebrenici u julu 1995.

General Mladić, koji je bio komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za progon nesrpskog stanovništva širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada; genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

Optužnica generala Mladića (69) u 11 tačaka tereti za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata. U dve tačke, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština - Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Devet tačaka optužnice na teret mu stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

2024 © - Vesti online